1445—1452 гг. Луцк. Жалованная грамота в. к. Свидригайла Петру Ланевичу Кирдеевичу Мыльскому на имения в Луцком повете: Киселин, Твердынь и др.

Копия: Метр. Литов., кн. Запис. № 25, лл. 268 об.—269 об.

Пуб­ли­ка­ция: Архив Юго-Запад­ной Рос­сии, изда­ва­е­мый комис­си­ей для раз­бо­ра древ­нихъ актовъ, состо­я­щей при Кіев­скомъ, Подоль­скомъ и Волын­скомъ Гене­ралъ-Губер­на­торѣ. Часть вось­мая, томъ IV. Акты о зем­ле­вла­дѣніи въ Юго-Запад­ной Рос­сіи XV—XVIII вв. Тип. С. В. Куль­жен­ко, Пуш­кин­ская ул., соб. д. № 4. 1907. С. 12–13. № V.

При­ви­лей вели­ко­го кня­зя Швит­ри­гай­ла пану Пет­ру Лане­ви­чу Кир­деѳви­чу Мыл­ско­му на роз­ные села и кгрунъ­ты в Луц­комъ пове­те и мыта веч­нымъ пра­вомъ. Мило­стью Божъю, мы, вели­кий княз Швит­ри­гай­ло Лито­въский, Рус­кий и иныхъ. Чинимъ зна­ме­ни­то симъ нашимъ листомъ кожъ­до­му доб­ро­му, нине­шъ­нимъ и потомъ будучимъ, кому-жъ коли будеть его потре­ба. Узривъши есмо зна­ме­ни­тую намъ служъ­бу, а ник­г­ды опу­ще­ную, слу­ги нашо­го вер­но­го пана Пет­ра Лане­ви­ча Кир­де­е­ви­ча Мыл­ско­го, мар­шалъ­ка земъ­ско­го, и мы, дора­дивъши­ся з наши­ми кня­зи и паны, з нашою радою вер­ною, дали есмо ему село Кисе­л­инъ с озе­ромъ на реце на Тури, а дру­гое село Твер­дынъ, а Мутви­ти­ще въ Луцъ­комъ пове­те, а Кло­ча в Луц­комъ же пове­те, а у Полга­но­ви две дво­ри­ща слу­жебъ­ныхъ, а церъ­ков и з дво­ри­щомъ цер­ко­вънымъ, и з ста­вомъ, и з мытомъ; а в Лагъ­ма­но­вы две дво­ри­ща тяг­лыхъ, а тре­тее слу­жебъ­ное, а село Вер­бя­ев въ Луцъ­комъ пове­те, со вси­ми тыми при­хо­ды, и дохо­ды, и вол­но­стя­ми, и уез­ды, што къ тымъ селомъ слу­ша­еть и тяг­неть, с пол­ми, з роля­ми, з гаи, и з заросль­ми, з дуб­ро­ва­ми, з лесы, с пасе­ка­ми, з ловы, з лови­щи, з ловис­ка­ми, з река­ми, з речи­ща­ми, с озе­ры, с озе­ри­щи, со млы­ны, со млы­ни­щи, ста­вы, и з ста­ви­щи, и со вси­ми беги вод­ны­ми, з мыты, з мытомъ(?), и з сено­жат­ми, и з руда­ми, и з руд­ны­ми лесы, и с кри­ни­ца­ми, и с пото­ки, и з бере­ги, и з бере­жи­щи, и з боры, и з бортъ­ны­ми зем­ля­ми, и з боб­ры, и з боб­ро­вы­ми гоны, и з зерѳ­ме­ны, и со вси­ми пра­вы и дохо­ды, и со вси­ми пожитъ­ки и воль­но­стьми, ничо­го на себе не вый­му­ю­чи и не оста­ву­ю­чи, со вси­ми гро­шо­вы­ми пла­ты и с цынъ­ши; можѳть собѳ полѳ­пъ­ши­ва­ти и роз­ши­ри­ва­ти, на новомъ коре­ни оса­ди­ти и при­мно­жи­ти, какъ самъ налѳ­пей зна­ю­чи. А дали есмо напе­рѳд­ре­че­но­му Пет­ру Лане­ви­чу Кир­де­е­ви­чу Мыл­ско­му вер­ху мено­ва­ные именъя и села, и дво­ри­ща вечъне и на веки непо­руш­но ему, и его детемъ, и ихъ вну­ча­томъ, и щад­комъ его напо­томъ будучимъ, и его ближъ­нимъ; воленъ естъ панъ Петръ Лане­вичъ Кир­де­е­вичъ Мыл­ский, мар­ша­локъ земъ­ский, и его дети, и его ближъ­ние, и по нѳмъ будучие щад­ки во всемъ именъи про­да­ти, и про­мѳ­ня­ти, и заста­ви­ти, и по души дати. А при томъ были светъ­ки, наша вер­ная рада: княз Василь­ѳвичъ Михай­ло, а княз Михай­ло Костенъ­ти­но­вичъ, а княз Алек­сан­дро Сен­дюш­ко­вич, а панъ Коза­ринъ Реза­но­вичъ, а панъ Неми­ра, ста­ро­ста луцъ­кий, а панъ Васи­лѳй Поло­цъ­кий, и иныхъ мно­го доб­рыхъ при томъ были. А еще над то потвер­женьѳ сего нашо­го жало­ва­нья, про лѳп­шое сведѳц­ство и твер­дость паме­ти, и печат нашу каза­ли есмо при­ве­си­ти къ сему нашо­му листу. Данъ въ Луцъ­ку, под лет Исус Хри­сто­ва Роже­ства въ 1605‑е лето (sіс). При­ка­зан, пана Неми­ры, ста­ро­сты луцъкого.