1543, березня 04. Краків. — Лист обміну князя Василя Михайловича Сангушковича Ковельського з королевою Боною замку Ковель з усіма прилеглими населеними пунктами та землями на волость Горвол і двори Смолняни і Обольці.
Ѩ, Василεй Михайловичъ Санкгꙋшковича Ковεлский з жоною моєю Зофѣю и сыномъ моимъ, кн(я)зεмъ Григорьєм, и з дочками моими Ганною, Макдалεною, Мариною, вызнавамы сами на сεбε, сим нашимъ листом, хто на нεго посмотрит, або чтꙋчи єго ꙋслышит, нинεшнимъ и напотомъ бꙋдꙋчим, комꙋ будεт потрεбъ того вεдати.
Иж ѩ, маючи вεликии, а нεзносныи кривды свои ѡт молодости своєє, а ж и до того часу ѡт брата и крεвных своих и ѡт инших многих сꙋсεдов своих, ѩк в посεдании [зεмль, так в частых заплатах] 1 ꙋ прεзыскох их, которыми им чинилъ завждым ку впаду и шкодам приходил [и нигдым впокою] в ыймεнѩхъ своих пεрεд ними мεти нε могъ, и в долги нεмалыи сεбεм заводил, ѡ чом жε єсми нεѡднокрот г(о)с(по)д(а)рю королю єго м(и)л(о)сти и εε м(и)л(о)сти королεвой чолом бил, абых мог з братєю крεвною и з ыншими сꙋсεды своими справεдливост ѡдεржати, ач-колвε была ласка их м(и)л(о)сти г(о)с(по)д(а)рьскаѩ надо мною, слугою их м(и)л(о)сти, [иж их м(и)л(о)сть] за чоломъбитεм моим, [часто]крот листы свои и комисарεй своих, людεй добрых, зацных зъ двора их м(и)л(о)сти г(о)с(по)д(а)рского мнѣ давати рачили, абых ѩ пεрεд тыми комисарми их м(и)л(о)сти з братεю моεю справεдливост обεих ѡдεржал, [алε ѩ за великим ꙋзказнεнεмъ] их, тогды пεрεд тыми комисарми справεдливости собε з ними ѡдεржати нε мог, ѡдном завжды трꙋдност ѡт них приймовал и в наклады вεликии приходил.
И нε могꙋчи юж далεй тыε трꙋдности и кривдъ тых тεрпεти, и за тым вεликим ꙋзванεнєм ихъ нε бꙋдучи єсми бεзпεчон горла своεго и вси маεтности своєє, бил-мо чолом нεѡднокрот королεвой εε м(и)л(о)сти г(о)с(по)д(а)рини нашой м(и)л(о)стивой, абы єє м(и)л(о)сть рачила надо мною, слугою εи м(и)л(о)сти, [ласкꙋ и] змилованє своε г(о)с(по)д(а)рьскоє вчинити и за мною до королѧ εго м(и)л(о)сти, г(о)с(по)д(а)рѧ нашого м(и)л(о)стивого, [вложити, а] ласкавε и м(и)л(о)стивε причинити, абы εго м(и)л(о)ст рачил мои имεнѩ к рꙋкам своим г(о)с(по)д(а)рским взѧти, а мнε гдε индε на спокойнεйшом мѣстцꙋ ѡтмεнꙋ дати, а єстли бы воли королѧ εго м(и)л(о)сти на то не было, иж бы εε м(и)л(о)ст рачила сама тыи имεнѧ мои к рꙋкам своим г(оспо)д(а)рскимъ взѧти, а мнε ѡтмεнꙋ дати, гдε ж их м(и)л(о)сть, волѧ г(о)с(по)д(а)рскаѧ, пεрвεй на то нε была, абы мεл имεнѩ ѡтчизны мои к рꙋкам своим взѧти, а мнѣ за них ѡтмεны давати.
А потом за нас тым чоломбитεм моим и слεзными прозбами моими єє м(и)л(о)ст королεваѩ и вεликаѧ кн(е)г(и)нѧ Бона рачила надо мною, слꙋгою а подданым своим, м(и)л(о)с(е)рдиε и ласкꙋ свою г(о)с(по)д(а)рскꙋю ѡказати и зεмлю г(о)с(по)д(а)рѧ нашого, королѧ εго м(и)л(о)сти, рачила εε м(и)л(о)сть мнѣ дати в отмεнꙋ волост Горвол, а дворы свои Смолнѧнε, а ѡболцы зо всимъ, ѩк таѩ волост и тыи дворы в собε сѧ мают и ѩк єст в листε εε м(и)л(о)сти ширεй ѡписано. А на противкꙋ тоε волости и ѡных дворов εε м(и)л(о)сти спꙋстилмо εε м(и)л(о)сти ѡтмѣною имεнѩ свои ѡтчизны вси и куплεныи, и всѧкими ѡбычаи набытыи, ничого на сεбε и на потомков, и на ближних своих в тых имεнѩх нε ѡставуючи: тоє замок Ковлε з мѣстом и з дворы к нεмꙋ прислухаючими и прилεжачими на ймѧ Мощεном, Дꙋбном, Клεвεцком, Туличовом и з сεлы к тому ж замкꙋ, и двором прислухаючими на ймѧ Вεрбка, манастыр Св(е)тоє Тройцы, сεла манастырскии Гойшин, Бахово, Лагодлεво Волѧ, ѡзεрница, ѡблапы, Городищо къ цεркви Городищской, Новосѧды, Соколова Волѧ, ѡсовεцкаѧ Волѧ, замок Милѧновичи з мѣстом и з дворы к нεмꙋ прилεжачими на ймѧ Порыдꙋбы, Нюйно, Сомын, Тꙋровичи, Годεвичи, Клεчковичи, Голшаница, Зѣлово, боѩрε дворεцкии, замок Вижва з мѣстом и з дворы к нεмꙋ прилεжачими на ймѧ Хотѧшово, сεло Вижва Стараѧ, Брод, Гридковцы, Краснаѩ Волѧ, Сεкꙋн, Шушки, Мостища, замок Фалимичи з мѣстом и з сεлы к нεмꙋ прислухаючими на ймѧ Заставцы, Сѧдмεрты, Краснаѩ Волѧ.
Которыи ж замки и имεнѩ свои спустилмо королεвой єє м(и)л(о)сти и вεликой кн(е)г(и)ни Бони нεпεрвεй с костεлом и цεркви Божими, и с подавани цεрковными, з мѣсты, и дворы, и с пашнѧми дворными, з боѩры, и з людми боѩрскими, и слугами путными, з людми тѩглыми, и з данными, с торги, и з ѩрмарки, з мыты, с корчмами, и со всѧкими подачки а платы в тых мεстεх и дворεх моих, с цынши пεнѧжными и куничными, и з данми мεдовыми, и грошовыми, и ѡвсѧными, и зо всѧкою властностью тых замков и мѣстъ, и дворов, и имεнεй моих, тоєсть зо всими зεмлѧми пашными, и бортными, з лεсы, боры и дꙋбровами, и з ловы всѧкого звεрю малого и вεликого, и пташими и з бобровыми гоны, з рεками и з рεчками, с озεры, и ставы и ставищи, з млыны и з ихъ вымεлки, и зо всим тым правом и властностью, ѩк сѧ тыи замки, мѣста, и дворы, и имεнѩ мои съ стародавна сами в собε и в границах, и в обыходεх своих мают, ничого на сεбε, и на потомков, и на ближних своих нε зоставꙋючи. И спꙋстилмо тыи имεнѩ свои сполмо с кн(е)г(и)нεю и з дεтми своими г(о)с(по)д(а)рини нашой м(и)л(о)стивой, королεвой єє м(и)л(о)сти самой и их м(и)л(о)сти потомком г(о)с(по)д(а)рεмъ нашим м(и)л(о)стивым, вѣчно и навεки нεпорꙋшно, волна єє м(и)л(о)ст королεваѩ сама и их м(и)л(о)сти потомки г(о)с(по)д(а)ри н(а)ши м(и)л(о)стивыи, тыи замки, мѣста, дворы и имεнѩ мои вышεй мεнεныи, ѡтдати, продати, записати, замεнити, розширити и прибавити, замки и мѣста бꙋдовати, и люди садити, гдε наслушных мεстцах их м(и)л(о)сти сѧ подоба, и ку своεмꙋ лѣпшомꙋ и вжиточномꙋ ѡбεрнути, водлε воли своεй г(о)с(по)д(а)рской, ѩкъ сами налεпεй розꙋмεючи. А ѩ сам, и жона моѩ, и дεти, и потомки мои тоє ꙋмовы и мεны своεε рꙋшати, ани под єє м(и)л(о)стью и под потомки их м(и)л(о)сти г(о)с(по)д(а)рε н(а)шими м(и)л(о)стивыми, тых имεнεй поискивати нε маεм. Алε вжо на тои мεнѣ, которꙋю ѡт єє м(и)л(о)сти г(о)с(по)д(а)рини н(а)шоε м(и)л(о)стивоε ѡдεржал, пεрεставам и досыт маю, и то ѡт єє м(и)л(о)сти, г(о)с(по)д(а)рини н(а)шоε м(и)л(о)стивоε, вдѧчнε приймꙋю.
Ѩко ж єсми εго м(и)л(о)сти, г(о)с(по)д(а)рю нашомꙋ м(и)л(о)стивомꙋ Жикгимонтꙋ, королю полскомꙋ и вεликомꙋ кн(я)зю литовскомꙋ ѡбѩвил и то єсми пεрεд єго кролεвскꙋ м(и)л(о)стю вызнал, иж за тую мεнꙋ мнѣ досыт стало и так ровно ѡт єє м(и)л(о)сти мам, ѩк и тыи имεнѩ мои были, и тым листом моим вызнавам, иж таѩ мεна мнѣ добрε вышла и ѡвшεм за мои имεнѩ мнѣ ровно и сполна ѡт єє м(и)л(о)сти стало, и листы привилѩ, которыим колвε на тыи имεнѩ мои ѡтчизни и куплεныи, и набытыи в сεбε мѧл, и листы граничныи и вси твεрдости туж пεрεд королεм εго м(и)л(о)стю, паном н(а)шим м(и)л(о)стивым, в рꙋки королεвой εε м(и)л(о)сти подавал. А єстли бы которыи листы в нεвѣдомости моεй εщε при мнε зостали, а потом бы сѧ ѡказали тв(е)рды, тыи листы жадной моцы мѣти нε мают, ани тых замков, дворов, имεнεй властности н(а)ши и листы, ѩ сам ани потомки мои под их м(и)л(о)стю г(о)с(по)д(а)ри н(а)шими м(и)л(о)стивыми поискивати нε маεм, и на жадной шкодε и пεрεказε тыи листы, єстли бы сѧ ѡказали их м(и)л(о)сти г(о)с(по)д(а)рεм нашим, юж быти нε мают.
А длѧ твεрдости тых рѣчεй вышεй писаных, давам єє м(и)л(о)сти королεвой и вεликой кн(е)г(и)ни Бони сεс мой лист з моεю пεчатю. А при тои змовѣ и мεнѣ н(а)шой, которꙋю королεваѩ єє м(и)л(о)ст рачила зо мною вчинити, были и тому добрε звѣдоми: вεлможный пан Миколай Волский, пан сꙋдомирьский, ѡхмистръ королεвоє єє м(и)л(о)сти, староста саноцкий, лѧнскорунский, ломзεнский и визнεнский, кн(я)зь ѩн з Доманова, проборщъ вилεнский, сεкрεтар королѧ єго м(и)л(о)сти, пан Михайло Василєвич, писарь королѧ єго м(и)л(о)сти, пан Миколай Войтεхович Нарбут, староста мозырский, пан Мартин Тꙋръ, сεкрεтар королѧ εго м(и)л(о)сти, войский бεрεстεйский, пан Юхно Иванович Ванковича, пан Михайло ѩкубович, дворѧнε королѧ єго м(и)л(о)сти. ѩк жε их м(и)л(о)сть вси сполом за чоломъбитємъ моим и пεчати свои приложили к сεмꙋ моєму листу.
Писан ꙋ Краковε под лѣты Божєго нарожεнѩ тисѧча 500 чотырдεсѧт трεтεго, м(е)с(я)ца марта 4 днѧ, индикт 1.
Оригінал: AGAD, Zbiόr Dokumentόw Pergaminowych, Dz. X, Sygn. 4804, К. 1. Пергамент. Розмір 67 см×51 см. Кількість стрічок — 33. Стан збереження — задовільний. У деяких місцях надірваний пергамент, частково пошкоджено текст документа. Чорнило світло-коричневе. Скоропис. Почерк писаря виразний. Натиск сильний. Збереглося вісім плетених шнурків зеленого кольору, на яких залишилось вісім печаток. Перша, п’ята, шоста, сьома та восьма — світло-коричневого кольору; друга, третя і четверта — червоного кольору. Ім’я писаря відсутнє.
Попередні публікації: Archiwum ksiąząt Sanguszków w Sławucię, wydane przez Bronisława Gorczaka, konserwatora tegoz Archiwum. — t. IV. (1535–1547). — Lwów, 1890. — № CCLXXVI. — S. 339–343. Документ вписаний у підтвердний лист Сигізмунда І Старого на С. 340–343 зазначеного видання.
1 Тут і далі у цьому документі у квадратних дужках пошкоджений текст відновлено за виданням: Archiwum ksiąząt Sanguszków w Sławucię, wydane przez Bronisława Gorczaka, konserwatora tegoz Archiwum. — t. IV. (1535–1547). — Lwów, 1890. — № CCLXXVI. — S. 340–343.
Інформації про печатки немає
Релятівні категорії документів
- Сангушки (19)