1533, серпня 5. Вільно. — Лист підтвердний королеви Бони на рішення третейських суддів у справі між старостою володимирським Федором Андрійовичем Сангушковичем і князем Василем Михайловичем Сангушковичем Ковельським щодо різноманітних збитків та волинських маєтностей.

1533, серп­ня 5. Віль­но. — Лист під­тверд­ний коро­ле­ви Бони на рішен­ня тре­тейсь­ких суд­дів у справі між ста­ро­стою воло­ди­мирсь­ким Федо­ром Андрій­о­ви­чем Сан­гуш­ко­ви­чем і кня­зем Васи­лем Михай­ло­ви­чем Сан­гуш­ко­ви­чем Ковельсь­ким щодо різ­но­маніт­них збит­ків та волинсь­ких маєтностей.

Бона, Божю м(и)л(о)стью королε­ваѧ пол­скаѧ, вεли­каѧ кн(е)г(и)ни литов­скаѧ, рус­скаѧ, прус­каѧ, жомо­ит­скаѧ, мазо­вε­цъ­скаѧ и иныхъ
Ѡзнай­муєм тым-то н(а)шим листом, хто на нεго посмот­рит албо чту­чи εго вслы­шит, нинεш­ним и напо­том будꙋ­чим, комꙋ будεт потрεб того вѣдати.
Иж кото­роε зашстьε мεли про­мεж­ку сεбε з обудву сто­рон ста­ро­ста воло­ди­мεр­ский, кнѧз Фεдор Андрѣεвич Сонк­гуш­ко­ви­ча з бра­том сво­им кнѧзεм Васи­лиεм Михай­ло­ви­чом Сонк­гуш­ко­ви­ча Ковεл­ским ѡ мно­гиε крив­ды и втис­ки зεм­лѧ­ныи и тεж рꙋхо­мыи имεнεй сво­их волын­ских, на што ж ѡни про­мεж­ку сεбε з обудву сто­рон листы королѧ εго м(и)л(ости) и мно­гиε запи­сы свои влас­ныи, и тутε ж выро­ки королѧ εго м(и)л(ости), пана а мал­жон­ка н(а)шого, и иншии мно­гиε листо­выи вызнанѧ и твεр­до­сти мεли, за кото­ры­ми листы и запи­сы сво­и­ми и ѡны­ми ины­ми листы ѡ тыи крив­ды свои ѡт нεма­ло­го часу ꙋ пра­во сѧ были вда­ли, и тым къ нεз­годε брат­ской, кото­раѧ бы про­мεж­ку них быти нεмε­ла, и ку шко­дам, труд­но­стѧм и накла­дом вεли­ким з обу сто­рон пришли.
Ино мы в тых рѣчах маю­чи к ним лютость с при­чи­ны тоε, иж ѩк кн(я)зѧ Фεдо­ра, ста­ро­сту воло­ди­мεр­ско­го, так тεж и кн(я)зѧ Васи­лѩ Ковεл­ско­го, ѡт нεма­ло­го часу въ ѡсоб­ли­вую εсмо ѡпεку и ѡбо­ронꙋ нашу и заслуг н(а)ших ѡсоб­ли­вых взѧ­ли, гдεж абы ѡни, будꙋ­чи слу­га­ми н(а)шими, за тако­вы­ми нεз­го­да­ми сво­и­ми бол­ши того пра­вом сѧ ѡбы­ходѧ­чи ку бол­шим труд­но­стѧм, шко­дам и накла­дом нε прышли. Кдыж то нε ѡдно им, алεй всεй Рεчи Поспо­ли­той ку пожи­точ­но­мꙋ нε єстъ, иж бы про­мεж­ку под­да­ных н(а)ших тако­выи нεз­го­ды и зашстъѧ шкод­ли­выи быти мεли, з лас­ки н(а)шоε гос(пода)ръскоε к тому εсмо ꙋмыслъ наш при­кла­ли, абы­х­мо их ѡ тыи зашъ­стъѧ ихъ, крив­ды вси, кото­рыε ѡни про­мεж­ку сεбε на ѡбε сто­ро­ны ѡдин ѡт дру­го­го собε подεла­ныи быти мεнѧт, ѩко бра­тю ку зго­ди при­вε­ли и то про­мεж­ку них εдна­ным а згод­ли­вым ѡбы­чаεм так, ѩко­бы ѡбεи сто­ронε знос­но было, поров­но­ва­ли и далεи того пра­вом сѧ им ѡ то ѡбы­хо­ди­ти и ку шко­дам и накла­дом бол­шим при­хо­ди­ти нε допу­сти­ли, зага­мо­ва­ли εсмо вси тыи нεз­го­ды и посту­по­ванѧ пра­ва их, ѩко ж и сами ѡни, тоεст кн(я)зь Фεдор Андрεєвич, ста­ро­ста воло­ди­мεр­ский, и кнѧз Васи­лεй Михай­ло­вич Ковεл­ский, тоε лас­ки н(а)шоε вдѧч­ни будꙋ­чи и пεрεд нас, гос(пода)р(ы)ню, ѡблич­нε при­шεд­ши и всε­го пра­ва своε­го и листов сво­их, кото­рыи ѡдин про­тив­ко дрꙋ­го­мꙋ ку помо­чи справεд­ли­во­сти своεи мεли, ѡсту­пив­ши под тоε сѧ εднанє, нам доб­ро­вол­нε и бεз всѧко­го при­пу­жεнѧ под­да­ли, што бых­мо мы про­мεж­ку них зна­шли, и на чом бых­мо их зго­ди­ли, хотѧ­чи то зъ ѡбудвꙋ сто­рон дεр­жа­ти и на том пεрεста­ти на вεч­ныи часы.
Ино мы за тако­вым их доб­ро­вол­ным под­данεм, хотѧ­чи в том εдна­ни посту­пок вчи­ни­ти, так з рꙋки кн(я)зѧ Фεдо­ро­вы, ѩк тεж и кн(я)зѧ Васи­лε­вы Ковεл­ско­го, бра­та εго, выса­ди­ли εсмо на то з рѧмε­ни н(а)шого εдна­ч­ми пана Вой­ниц­ко­го, ѡхми­ст­ра н(а)шого, ста­ро­сту саноц­ко­го, лом­зεн­ско­го, лан­ско­рун­ско­го и вир­ско­го, пана Мико­лаѧ Вол­ско­го, а воε­водꙋ витεб­ско­го, мар­шал­ка королѧ εго м(и)л(ости), дεр­жав­цꙋ мεрεц­ко­го и вол­ко­вый­ско­го, пана Матѣѧ Вой­тε­хо­ви­ча, а воε­водꙋ под­лѧш­ско­го, мар­шал­ка королѧ εго м(и)л(ости), ста­ро­сту доро­гиц­ко­го, пана Ива­на Бог­да­но­ви­ча Сопε­гꙋ, а ста­ро­сту н(а)шого пин­ско­го, коб­рын­ско­го, клεц­ко­го, городεц­ко­го и рога­чов­ско­го, пана Ива­на Михай­ло­ви­ча. Гдε ж кн(я)зь Фεдор Андрѣεвич Сонк­гуш­ко­ви­ча, ста­ро­ста воло­ди­мεр­ский, а кнѧз Васи­лεй Михай­ло­вич Ковεл­ский, пεрεд тыми εдна­ч­ми сѧ поста­но­вив­ши, рѣчи свои и крив­ды, кото­рыи собε ѡдин ѡт дрꙋ­го­го мεни­ли быти починε­ныи, под тым спо­со­бом и ѡбы­чаεм повѣдили.
Напεрвεй повѣ­дил кнѧз Фεдор, иж εмꙋ съ суда с пра­ва суди их послю­бε­ныи, мар­ша­лок королѧ εго м(и)л(ости) кнѧз Андрεй Михай­ло­вич Кошир­ский, а дворѧ­нин гос(пода)ръский Фεдор Гулεвич, за нεко­то­рыи крив­ды рꙋхо­мыи, ѩко за кгвал­ты, гра­бε­жи, голов­щи­ны, бои, и бчол подранѧ, и збε­ги ѡтчиз­ныи, и за иншиε мно­гиε шко­ды, вод­луг того, ѩк лист их судо­вый поши­рεй ѡпи­суεт, при­су­ди­ли на кн(я)зи Васи­ли Михай­ло­ви­чи Ковεл­ском ѡсмъ­сот коп гро­шεй. Повѣ­дил кнѧз Фεдор, иж εму того кн(я)зь Васи­лεй, вод­луг ѡно­го суда нε пла­тит и за то досыт нε чинит, н(а) штож и лист судо­вый ѡных судεй и вырок королѧ εго м(и)л(ости) пεрεд паны εдна­ч­ми кн(я)зь Фεдор покла­дал, хотѧ­чи, абы εмꙋ кнѧз Васи­лεй тую сумꙋ платεн был. Гдε ж кнѧз Васи­лεй к той сѧ сумε пѣнѧзεй нε знал и суда ѡно­го ѡных судεй нε прий­мо­вал, при­чи­ны и листы нεко­то­рыи гос(пода)ръскии на то даю­чи, а тым то ѡтпи­ра­ю­чи. За тым повѣ­дил кнѧз Фεдор, иж што ѡн съ кн(я)зεмъ Васи­лεм вчи­ни­ли про­мεж­ку сεбε мεну εднанє и ꙋгодꙋ брат­ским ѡбы­чаεм, по своεй доб­рой воли, ѡ нεко­то­рыи зашстъѧ, пεрвъшии кото­рый про­мεж­ку них были, кнѧз Васи­лεй посту­пил­сѧ и дал кн(я)зю Фεдорꙋ на вεч­ныи часы мана­стыр свой ѡтчиз­ный С(ве)того Нико­лы Мил­ци, а сεло Соло­вεво, а село Кома­ро­во со всим с тым, ѩк сѧ тот мана­стыр и с тыми сεлы въ собε маεт. А кнѧз Фεдор напро­тив­ку того всε­го имεнѧ своε­го на ймѧ Мостищъ со всим с тым, што к нεмꙋ при­слу­ха­ло, а к тому тεж сεла мана­стыр­ско­го на ймѧ Лаго­до­влѧ кн(я)зю Васи­лю сѧ посту­пил такε ж на вεч­ныи часы. ѩко ж в том про­мεж­ку сεбε и листы сѧ сво­и­ми на ѡбε сто­ро­ны ѡпи­са­ли и зарꙋ­ка­ми ꙋтвεр­ди­ли, иж то ѡни сами и потом­ко­вε их дεр­жа­ти мεли на вεч­ныи часы. Кото­рыи ж листы свои запис­ныи и вырок королѧ εго м(и)л(ости), кото­рый был вжо на то напро­тив­ку кн(я)зѧ Васи­лѧ вышол, кнѧз Фεдор пεрεд паны εдна­ч­ми покла­дал хотѧ­чи, абы таѧ мεна их прεд сѧ про­мεж­ку них в цεло­сти была захо­ва­на и ничим нε рꙋшона.
Засѧ повѣ­дил кнѧз Фεдор, иж што сѧ доты­чεт имεнѩ εго Доро­тε­ша, а кн(я)зѧ Васи­лε­ва имεнѧ Лаго­до­влѧ, иж ѡни съ кн(я)зεм Васи­лεм рѣчь свою на том были поста­но­ви­ли и так сѧ листы сво­и­ми ѡпи­са­ли, иж мѣли при­ѩтε­ли их, кото­рых вжо ѡни собε на то были выбра­ли, ѡныи имεнѧ Доро­тεш а Лаго­до­влъ, ѡбε­ха­ти по тым мѣстъ­цом и вро­чи­щом, как сѧ тыи имεнѧ ꙋ сво­их гра­ни­цах мают и зεм­ли им н(а)полы подε­ли­ти. Пови­дил 1 кнѧз Фεдор, иж сѧ тεж томꙋ про­мεж­ку них конεц и роздεлεнε ѡных зεмлъ нико­то­роε εщε нε ста­ло, а к томꙋ и иншии мно­гиε крив­ды собε ѡт кн(я)зѧ Васи­лѧ кнѧз Фεдор быти мεнил, ѡ кото­рыи εщε с ним пра­вом мεти хочεт и листы вжо позов­ны­ми гос(пода)ръскими кн(я)зѧ Васи­лѧ ѡ то позвал, ниж­ли томꙋ пра­во εщε сѧ εмꙋ наконεц с ним нε сточило.
Кнѧз Васи­лεй Михай­ло­вич Сонк­гуш­ко­ви­ча Ковεл­ский напро­тив­ку жало­бам и рѣчам вышε мεно­ным кн(я)зѧ Фεдо­ро­вым тако­вый ѡтпоръ чинил и крив­ды свои, кото­рыи сѧ тεж εму ѡт кн(я)зѧ Фεдо­ра ста­ли под тым спо­со­бом ѡпо­вѣ­дил. Напεрвεй, што сѧ доты­чεт того иж кнѧз Фεдор покла­дал пεрεд паны εдна­ч­ми листъ выро­кꙋ королѧ εго м(и)л(ости), кото­рый вырок кнѧз Фεдор ꙋ гос(пода)рѧ εго м(и)л(ости) напро­тив­ку εмꙋ ѡтры­мал, повѣ­дил кнѧз Васи­лεй, ѩко бы кнѧз Фεдор в εго м(и)л(ости) гос(пода)рѧ тот вырок ѡтры­мал собε заѡч­нε, и мεнил кнѧз Васи­лεй иж ѡн маεт в сεбε листы королѧ εго м(и)л(ости) и иныи мно­гиε выво­ды, кото­ры­ми листы ку слуш­но­мꙋ выводꙋ напро­тив­ку кн(я)зѧ Фεдо­ра сѧ брал и ѡтпор томꙋ вчи­ни­ти хотεл, и к пра­ву сѧ в той рεчи до королѧ εго м(и)л(ости) ѡтзы­вал. За тым повѣ­дилъ кнѧз Васи­лεй, иж кото­рый ѡст­ров про­мεж­ку рεки Виж­вы и Буцεнѧ сεла εстъ, εмꙋ с кн(я)зεм Фεдо­ром поспо­ли­тый имεл про­мεж­ку них напо­лы подѣлεн быти, иж кнѧз Фεдор того ѡст­ро­ва сам вжи­ваεт, а с ним εго напо­лы нε дѣлит. Над то повѣ­дил тεж кнѧз Васи­лεй, иж ѡн в том жо ѡст­ро­вε спол­ном маεт чоты­рεх сεл сво­их вхо­ды борт­ныи ста­ро­дав­ныи, с кото­рых εмꙋ дан идεт, то пак кнѧз Фεдор ѡным людεм εго тых ꙋхо­дов их мεти там нε допус­каεт, и того им боро­нит. Гдε ж кнѧз Фεдор напро­тив­ку того мовил, иж штосѧ доты­чεт того ѡст­ро­ва, повѣ­дил, иж ѡный ѡст­ров єст вεс εго само­го, а кнѧз Васи­лεй с ним нико­то­роε в нεм спол­но­сти нε маεт, и люди εго ѡных чоты­рεх сεлъ, ѩко ѡн мεнил, нико­то­рых там ꙋхо­дов сво­их, ани бор­тεй въ ѡном ѡст­ро­вε нε мают, ѡдно ѡн сам зъ дεда и з ѡтца своε­го тот ѡст­ров на сεбε дεр­жит, ѩко ж εго и тεпεр єстъ в дεр­жа­ни ѡт кол­ка дεсѧт лѣтъ, а кнѧз Васи­лεй и люди εго до нεго нε мают ничо­го. Засѧ повѣ­дил кнѧз Васи­лεй, ѩко бы мно­гиε люди εго ѡтчи­чи нεпо­хо­жии повтεка­ли ѡт нεго проч до имεнεй кн(я)зѧ Фεдо­ро­вых, а ѡн их выда­ти εмꙋ нε хочεт.
Кото­рым жо тым жало­бам их вышε мεно­ным ѡныи пано­вε εдна­чи з рамε­ни н(а)шого на то выка­жо­ныи, зро­зу­мεв­шы ѡ тыε крив­ды и зашь­стьѧ их, кото­роє сѧ про­мεж­ку них ста­ло, тако­вую про­мεж­ку них вгодꙋ и поров­нанε вчи­ни­ли. Ниж­ли напεрвεй так кнѧз Фεдор, ѩк тεж и кнѧз Васи­лεй, будучи ѡблич­нε пεрεд ними доб­ро­вол­нε сѧ под­да­ли и зарꙋкою на то з обудву сто­рон под тисѧчю коп гро­шεй на нас, гос(пода)р(и)ню, а под пѧт­ма­сот коп гро­шεй имъ εдна­чом, а под пѧт­ма­сот коп гро­шεй сто­ронε дεр­жа­чой подвε­за­ли, иж што­бы тыи пано­вε εдна­чи про­мεж­ку них зна­шли и иска­за­ли, то ѡни при­нѧти и дεр­жа­ти, и на том зоста­ти мεли з обудву сто­рон на вεч­ныи часы. А пак­ли бы кото­раѧ сто­ро­на с них на то призво­ли­ти нε мεли, тогды ѡнаѧ сто­ро­на тую зарꙋку тисѧ­чу коп гро­шεй мεла нам гос(пода)р(и)ни запла­ти­ти, а паном εдна­чом пѧт­сот коп гро­шεй, а сто­ронε дεр­жа­чой пѧт­сот коп грошεй.
Гдε ж кдыс вжо ѡни под то всε под­да­ли, пано­вε их м(и)л(ость) εдна­чи про­мεж­ку них тако­вый посро­док поров­нанε и вырок вчи­ни­ли. Што кн(я)зь Фεдор Андрѣεвич, ста­ро­ста воло­ди­мεр­ский повѣ­дил, иж бы на кн(я)зи Васи­ли Михай­ло­ви­чи Ковεском мεл съ суда с пра­ва при­су­жо­ных собε прεзыс­ков ѡсмъ­сотъ копъ гро­шεй, с тых ѡсми­сот коп гро­шεй ѡни кн(я)зѧ Васи­лѧ Михай­ло­ви­ча Ковεл­ско­го выпу­сти­ли и ѡт того εго вол­но­го вчи­ни­ли на вεч­ныи часы, так иж кнѧз Фεдор и потом­ко­вε εго поис­ки­ва­ти вжо того на нεм и на потом­ках εго нε маεт. За тым, што кото­раѩ сѧ мεна ста­ла про­мεж­ку кн(я)зѧ Фεдо­ра и кн(я)зѧ Васи­лѧ, кото­рую мεною кнѧз Васи­лεй посту­пи­лѧ и дал кн(я)зю Фεдорꙋ мана­стыр свой С(ве)того Нико­лы Мил­ци, а сεло Соло­вєво, а сεло Кома­ро­во со всим тым, што к томꙋ мана­сты­рꙋ и сεлом здав­на при­слу­ха­ло, а кнѧз Фεдор напро­тив­ко того всε­го имεнѧ на ймѧ Мостищъ со всим тым, што к нεмꙋ при­слу­ха­ло, а к томꙋ тεж сεла мана­стыр­ско­го на ймѧ Лаго­до­влѧ так жо со всим кн(я)зю Васи­лю посту­пил тую мεнꙋ кнѧз Фεдор, а кнѧз Васи­лεй и потом­ко­вε их мают про­мεж­ку сεбε дεр­жа­ти, такεж на вεч­ныи часы кн(я)зь Фεдор дεр­жа­ти маεт мана­стыр С(ве)того Нико­лы Мил­ци, а сεло Соло­вεво, а сεло Кома­ро­во со всим тым, што к томꙋ мана­сты­рꙋ и сεлом при­слу­хаεт, а кнѧз Васи­лεй имεнε εго Мости­що со всим тым, што к нεмꙋ при­слу­хаεт, а томꙋ сεло Лаго­до­влε такεж со всим, што к нεмꙋ при­слу­хаεт, дεр­жа­ти маεт. Далεй засѧ, што кн(я)зь Фεдор и кнѧз Васи­лεй мѣли про­мεж­ку сεбε подε­ли­ти напо­лы зεм­ли прεрε­чо­ных сεл сво­их Дороготεша1 , а Лаго­до­влѧ, тыи зεм­ли тых сεл сво­их ѡни и тεпεр мεжи собою подε­ли­ти мают напо­лы. А штос кото­ро­мꙋ с них ѡных зεмлъ з дѣлꙋ достат­нε, то вжε кож­дый с нихъ и потом­ко­вε их дεр­жа­ти мают на вεч­ныи часы. При том засѧ кото­рый ѡст­ров про­мεж­ку рεки Виж­вы и Буцεнѧ сεла кнѧз Васи­лεй мεнил, быти собε с пол­ным с кнѧзεм Фεдо­ром. А кнѧз Фεдор повѣ­дил, ѩко бы кнѧз Васи­лεй до того ѡст­ро­ва и люди εго ничо­го нε мεли, тот ѡст­ров вεсъ по ста­рым гра­ни­цам при­ка­за­ли кн(я)зꙋ Фεдорꙋ и εго потом­ком дεр­жа­ти на вεч­ныи часы, а кнѧз Васи­лεй и потом­ко­вε εго вто сѧ вжо ничим ꙋсту­па­ти нε маεт. А што сѧ доты­чεт того, што кнѧз Васи­лεй повѣ­дил, ѩко бы люди тых чоты­рεх сεл εго мѣли в тот ѡст­ров прεрε­чо­ный вхо­ды свои бор­тью и с того εмꙋ с тых сεл дан при­хо­дит, а кнѧз Фεдор мовил, иж кнѧз Васи­лεй до того ѡст­ро­ва ничо­го нε маεт и люди εго ѡных чоты­рεх сεл вхо­дов там нико­то­рых нεма­ют, мы длѧ того высла­ти там маεм з рамε­ни н(а)шого дворѧ­ни­на н(а)шого, и пεрεд тым дворѧ­ни­ном кнѧз Васи­лεй ѡка­за­ти той довод томꙋ слуш­ный вчи­ни­ти маεт, иж εго люди ѡных чоты­рεх сεл там бор­ти свои ста­ро­дав­ныи мают. И εсли так на то довод слуш­ный ꙋчи­нит, тогды люди тых чоты­рεх сεл кн(я)зѧ Васи­лε­вых и тεпεр там в том ѡст­ро­вε бор­ти свои дεр­жа­ти и новыи бор­ти собε в нεм при­чинѧти под­луг ста­ро­дав­но­го ѡбы­чаѧ, и их потом­ко­вε мают на вεч­ныи часы, а кнѧз Фεдор того им боро­ни­ти нε маεт, ниж­ли ѡкром того борт­но­го входꙋ, εст­ли сѧ на то довод слуш­ный стат кнѧз Васи­лεй в том ѡст­ро­вε ино­го ничо­го мѣти нε маεт.
Над то ска­за­ли пано­вε εдна­чи, иж кото­рыи бы люди ѡтчиз­ныи кн(я)зѧ Васи­лѧ Ковεл­ско­го до имε­ний кн(я)зѧ Фεдо­ро­вых ѡт кн(я)зѧ Фεдо­ра до имε­ний кн(я)зѧ Васи­лε­вых повтεка­ли, а засε­ди­ли будꙋт дεсѧт лѣт, тых вжε ѡни людεй собε з обудву сто­рон выда­ва­ти нε мают, ниж­ли кото­рыи бы εщε дεсѧти лѣт нε засεдε­ли, тых ѡни мают собε людεй выда­ва­ти на ѡбε сто­ро­ны с пра­ва. Засѧ што тεж кото­рыи будꙋт люди або зεм­ли, ѩк кнѧз Фεдор, так тεж кнѧз Васи­лεй до сεго εднанѧ их тεпεрεш­нε­го про­мεж­ку сεбε подε­ли­ли, тот вжε дεл ѡни мεжи собою зо ѡбудву сто­рон дεр­жа­ти мают и потом­ко­вε их на вεч­ныи часы ѡста­точ­нε. Што сѧ доты­чεт кривдъ ѩких-колвεкъ ѡ рѣчи рꙋхо­мыи, ѡ кото­рыи бы εщε так про­мεж­ку кн(я)зѧ Фεдо­ро­вых, ѩк тεж и кн(я)зѧ Васи­лε­вых людεй, конεц сѧ нε стал, и томꙋ суди досыт вчинεнє зъ ѡбу сто­рон нεв­чинε­но, в том сѧ кнѧз Васи­лεй, а кнѧз Фεдор пεрεд ѡным жо дворѧ­ни­ном н(а)шим, кото­ро­го там вышлεм роспра­ви­ти, и в том мεжи собою вгодꙋ або што с пра­ва при­дεт, ѡдин дрꙋ­го­мꙋ за то досыт вчинεнε и людεм сво­им каза­ти вчи­ни­ти мают, ажбы вжо надалεй длѧ тако­вых рѣчεй ров­ных нико­то­раѩ сѧ про­мεж­кꙋ них нεз­го­да и нεпри­ѩзнъ нε множила.
Гдε ж кнѧз Фεдор, и кнѧз Васи­лεй ку всε­мꙋ томꙋ, што пано­вε εдна­чи про­мεж­ку них зна­шли и ска­за­ли при­сту­пи­ли и тот вырок их при­нѧ­ли хотѧ­чи всε то, ѩк ѡни про­мεж­ку них зна­шли и ска­за­ли, и поров­но­ва­ли, дεр­жа­ти на вεч­ныи часы под закла­дом вышε мεно­ным тисѧч­ма копа­ми гро­шεй на нас, гос(пода)р(и)ню, а под пѧт­ма­сот копа­ми гро­шεй паном εдна­чом, а под пѧт­ма­сот копа­ми гро­шεй сто­ронε, кото­раѧ бы то дεр­жа­ти и на том ѡста­ти хотεла.
И жεда­ли нас кн(я)зь Фεдор Анъ­дрѣεвич, ста­ро­ста воло­ди­мεр­ский, кнѧз Васи­лεй Михай­ло­вич Ковεл­ский, абы­х­мо им длѧ вεч­ноε памѧти и лεп­шε­го свε­до­мѧ тоε рεчи, на то лист наш дали. Ино мы, на жεданε их то вчи­ни­ли, сεсъ наш листъ им на то дали с пεча­тю н(а)шою привѣсистою.
П(и)сан ꙋ Вил­ни под лεты Божε­го наро­жεнѧ тисѧ­ча пѧт­сот трид­цат трεтε­го, м(е)с(я)ца авгу­ста пѧтый дεн, индик­та шεстый.
Bona Regina1
2Тот листъ дал королεвой εε м(и)л(о)сти кнѧз Ковεл­ский, з оно­го фри­мар­ку поспол з ынши­ми листы

Ори­гі­нал: AGAD, Zbiόr Dokumentόw Pergaminowych, Dz. X, Sygn. 4796, К. 1. Пер­га­мент. Роз­мір 63х51,5 см. Кіль­кість стрі­чок — 51. Стан збе­ре­жен­ня — від­мін­ний. Чор­ни­ло тем­но­ко­рич­не­ве. Ско­ро­пис. Почерк писа­ря вираз­ний. Натиск силь­ний. Доку­мент під­пи­са­но коро­ле­вою Боною (лати­на). Збе­ре­гла­ся осо­би­ста печат­ка коро­ле­ви Бони, яка прив’язана дво­ко­льо­ро­вим (чер­во­ний та синій) пле­те­ним шнур­ком. Ім’я писа­ря відсутнє.
Попе­ред­ні пуб­ліка­ції: Archiwum ksiąząt Sanguszków w Sławucię wydane przez Bronisława Gorczaka, konserwatora tegoz Archiwum. — t. III. (1432–1534) — Lwów, 1890. — № CDL. — S. 421–426; Ващук Д. До історії родин­ної супереч­ки князів Сан­гуш­ків на почат­ку дру­гої тре­ти­ни XVI ст. // Українсь­кий істо­рич­ний збір­ник. — К.: Інсти­тут історії Украї­ни НАН Украї­ни, 2009. — Вип. 12. — С. 468–474.
1 Так в ркп, слід чита­ти повѣ­дил. 1 Так у ркп., потіб­но чита­ти Доро­те­ша. 1 Поряд осо­би­стий під­пис коро­ле­ви Бони. 2 Напис зроб­ле­но на згині пер­га­ме­ну, пра­во­руч від вис­лої печатки.

Інформації про печатки немає

Релятівні категорії документів

Немає зв’язанних родів

Всі кате­горії документів