1571 V 20,Варшава. Запіс у кнізе Канцылярыі ВКЛ паведамлення Астафія Валовіча, кашталяна троцкага, старасты берасцейскага, пра пажар у Берасці ўночы з 14 на 15 мая 1571 г., падчас якога ў царкве св. Мікалая згарэла скрыня з 6 кнігамі з архіва берасцейскіх старастаў, у якіх быў запісаны наступны дакумент (прад’яўлены ў Канцылярыю ВКЛ у арыгінале і запісаны ў кнігу Канцылярыі): 1567 Х 1, Берасце. Князь Фёдар Пятровіч Астрожацкі Галаўня ўстанаўлівае парадак перадачы ў спадчыну сваіх маёнткаў жонцы Ганне Адзінцэвічаўне, сыну Андрэю, дочкам Ганне (жонцы Адама Пацея, пісара земскага берасцейскага) і Марыне

Ары­гі­нал. Невя­до­мы.
Копіі.. НГАБ. КМФ-18. Воп. 1. Спр. 265. Арк. 314—316 адв. (Мет­ры­ка
ВКЛ. Кні­га судо­вых спраў №51, 1566—1571 гг., копія кан­ца XVI ст.).

Пуб­ліка­цыі. В.С. Пазд­ня­коў. Мат­э­ры­я­лы да гісто­рыі архі­ваў Бела­русі. Ч. 1. Берас­цей­с­кае ваявод­ства (XVI ст.) // Бела­рус­кі архе­а­гра­фіч­ны што­год­нік. Выпуск 24. Мінск. 2023 г. № 3. С. 191 — 194. 

Опо­вэ­да­нье п(а)на троцког(о) п(а)на Воло­ви­ча о погорен(ь)ю книг зам­ко­вых в церк­ви в Берест(ь)ю, так тэж и п(а)на Ада­ма Патея, пиза­ра земског(о) берестэй(ского), о згорен(ь)ю в тых кни­гах листу отца мал­жон­ки ег(о) кн(я)зя Остро­ж­эц­ко­го на роспра­вэ­нье имэней своих.

Лета Бож(ъего) нарож(енья) АФОА [1571], м(е)с(е)ца мая К [20] дня.

Опо­ве­далъ передъ его коро­лев­скою м(и)л(о)стью панъ троц­кий, под­канц­ле­рый Вели­ко­го Княз­ства Литов­ско­го, ста­ро­ста бере­стей­ский его м(и)л(о)сть п(а)нъ Оста­ф­эй Воло­вичъ, ижъ в року тепе­реш­немъ тисе­ча пять­сот семъ­де­сят­пер­вом, м(е)с(е)ца мая чет­вер­то­го­на­дцать с поне­делъ­ка на вол­то­рокъ в ночи з допу­ще­нья Божъ­его место Бере­стей­ское мало не все зго­ре­ло и вели­кую шко­ду через огонь || [314 адв.] пры­не­ло, в кото­ромъ костелъ римъ­ский и церк­ви неко­то­рые пого­ре­ли, а звла­ща цер­ковъ муро­ва­ная све­то­го Нико­лы, кгды горе­ла, в тот час кни­ги шесте­ры зам­ко­вые справъ судо­вых и запи­сов люд­ских поспо­ли­тыхъ, за ста­ро­ства небо­щы­ка пана вое­во­ды вилен­ско­го, так­же и за ста­ро­ства его м(и)л(о)сти само­го п(а)на троц­ко­го спра­во­ва­ные, з оно­го кгвал­тов­но­го огню выне­се­ны и рато­ва­ны быти не мог­ли з ынши­ми кни­га­ми, а то для того, ижъ особ­ли­ве были зло­жо­ны в скрын­це неве­ли­кой, а инъ­шые кни­ги ижъ з вели­кимъ кгвалъ­томъ и небес­печ­но­стью лед(ь)ве з огню выратованы.

Якожъ заразомъ, на тот часъ будучы при г(о)с(по)д(а)ру коро­лю его м(и)л(о)сти, писар зем­ский бере­стей­ский панъ Адамъ Патей опо­ве­далъ, иж межи тыми кни­га­ми пого­ре­лы­ми в кни­гах в року шест(ь)десят семом была упи­са­на спра­ва, мал­жон­це его Ганъне Федо­ровне Остро­жец­ко­го и сест­ре ее Марине пильне нале­жа­чая, а то естъ, ижъ отец мал­жон­ки его небо­щыкъ князь Федор Пет­ро­вичъ Остро­ж­эц­кий Голов­ня учы­нилъ пев­ное поста­но­ве­нье, записъ и роспра­ву око­ло всихъ име­ней сво­их такъ на Волы­ню, яко и на Под­ля­шу, у пове­те Бере­стей­скомъ лежа­чих, абы по смер­ти сына его кня­зя Анъ­д­рея, где бы не оже­нив­шы­ся аль­бо и оже­нив­шы без потом­ства зъ сего све­та зъшолъ, вся мает­ность, име­нья его такъ отчыз­ные, яко и набы­тые ни на кого инъ­шо­го, одно на тые мено­ва­ные доч­ки его, то ест(ь) Ган­ну и Мари­ну, спа­ли и пра­вомъ пры­ро­жо­нымъ прышли, а особ­ли­ве вару­ю­чи то на часъ прыш­лый, жебы сынъ его князь Анъ­д­рей з оных име­ней ничо­го не утра­чал ани вечъ­но­стью нико­му не запи­со­валъ и не заво­дилъ. На што и лист свой под печа­тью сво­ею и с печатьми людей доб­рых онымъ доч­камъ сво­им поме­не­нымъ далъ и тот лист свой на вра­де в зам­ку Бере­стей­скомъ в року шест(ь)десят семом м(е)с(е)ца окте­б­ра вто­ро­го дня самъ оче­ви­сте до книгъ кгрод­ских прызнал. А потомъ в року шестьдесятос(ь)момъ месе­ца авгу­ста || [315] двадцат(ь) трет(ь)его дня на рокох судо­вых земъ­ских, з сой­му горо­денъ­ско­го пре­ло­жо­ных, перед уря­домъ земъ­скимъ бере­стей­скимъ ставъши оче­ви­сте, то все з кгро­ду до земъ­ства пере­но­се­чи, при­зна­ньемъ сво­имъ ствер­дилъ и до книгъ земъ­ских тую спра­ву упи­са­ти далъ. Кото­рый же лист кн(я)зя Федо­ровъ Голов­нин с чотыръ­ма печат(ь)ми и выпи­сы два такъ кгрод­ский, яко и зем­ский бере­стей­ские с печатьми вра­до­вы­ми и с под­пи­сомъ рукъ врад­ни­ков кгрод­ских и земъ­ских панъ Адамъ Патей, передъ его коро­лев­скою м(и)л(о)ст(ь)ю доста­точне ока­за­въшы, про­сил, абы тот лист кн(я)зя Федо­ровъ для веч­но­сти до книгъ канц(е)лярейских былъ упи­санъ. Кото­ро­го листу и выпи­сов обу двух, кгрод­ско­го и зем­ско­го, его коро­лев­ская м(и)л(о)ст(ь) огле­давъши, тот лист кн(я)зя Федо­ровъ Голов­нин до книгъ канц(е)ляреи сво­ее г(о)с(по)д(а)ръское уписат(ь) росказат(ь) рачил. И такъ се оный лист съло­во до сло­ва в собе маеть:

Кгдыжъ вси спра­вы люд­ские на све­те ест(ь) пре­менъ­ные и нетръ­ва­лые, кото­рие с часомъ сво­имъ с паме­ти люд­ское исплы­ва­еть и въ забыт(ь)е приходят(ь), для чого з воли Божее роз­умом люд­скимъ естъ то вынай­де­но, ижъ кожъ­дая речъ, кото­рую бы чоло­векъ хотелъ у ведо­мо­сти и паме­ти меть, пис(ь)момъ на приш­лые ч(а)сы вару­ють и ку ведо­мо­сти люд­ской уставуют(ь), чого насле­ду­ю­чи etc., я, Федоръ Пет­ро­вичъ Остро­жец­кий Голов­ня, ознай­мую симъ доб­ро­воль­нымъ моим листом всимъ вобэцъ и кож­до­му зособ­на, нинеш­нимъ и напо­том будучымъ, кому бы того была потре­ба веда­ти ал(ь)бо сес(ь) мой лист слы­ша­ти, иж я, не будучи шир­шымъ пото­мъ­ствомъ от Пана Бога объ­да­ро­ва­нымъ, тол(ь)ко маю­чи одно­го с(ы)на кн(я)зя Анъ­д­рея и две доч­ки мои п(а)ни Ада­мо­вую Пате­е­вую, писа­ро­вую земъ­скую бере­стей­скую, Ган­ну, а дру­гую доч­ку кн(я)жну Мари­ну, ку кото­римъ всимъ тромъ осо­бамъ одна­ко ров­ную милост(ь) ойцов­скую маю­чи и баче­чи на то пильне, абы по моемъ живо­те маетност(ь) и вси име­нья мои отчиз­ные и набы­тые, кото­ри­ми Панъ Богъ дати || [315 адв.] рачилъ, леда­я­ко от дому и пото­мъ­ства мое­го рас­про­шо­ны не были и в руки объ­чие не при­шли, яко того мно­го быва­еть, ижъ ся домы зац­ные в недо­стат­ку пото­мъ­ства ста­ну муз­ско­го зъводят(ь), и мает­но­сти мимо власт­ное пото­мъ­ство в ынъ­шие домы приходят(ь), а такъ с пора­дою зац­ных людей, при­я­те­лей моих, а звла­ща его мило­сти кн(я)жати Рома­на Санък­гуш­ко­ви­ча, кото­рий ми от нема­ло­го часу пора­ду давал, абымъ я за часу доб­ро­го здо­ро­въя мое­го домъ свой роспра­вилъ, ино кгдыжъ ми Панъ Богъ не далъ боль­шей пото­мъ­ства, толь­ко одно­го сына кн(я)зя Анъ­д­рея, на кото­ро­го вод­ле Божъ­его и при­ро­жо­но­го пра­ва яко на власт­но­го отчи­ча и деди­ча вси име­нья и мает­ность моя по смер­ти моей при­хо­дить и спадает(ь), тогды тако­вый вару­нокъ на вси пото­мъ­ные ч(а)сы оста­вую, то ест(ь), где бы з воли Божее тот сынъ мой поме­не­ный Анъ­д­рей без пото­мъ­ства зъ сего св(е)та зышолъ, вси име­нья мои отчиз­ные и набы­тые такъ на Волы­ню, яко в Полес(ь)ю и тутъ, на Под­ля­шъю, ни на кого инъ­шо­го, тол(ь)ко на тые доч­ки мои пани Ган­ну Ада­мо­вую Пати­е­вую и Мари­ну прий­ти и власт­нымъ а при­ро­жо­нымъ пра­вомъ на них спа­сти мает(ь) яко на власт­ное пото­мъ­ство мое, абыся тежъ они, пото­мъ­ко­ве мои, а не хто инъ­ший з доб­ро­дей­ства и мает­но­сти ойцо­въское весе­ли­ти­се могли.

А сын мой Анъ­д­рей, не маю­чи пото­мъ­ства за живо­та сво­е­го, тыхъ име­ней утра­чать и нико­му жад­нымъ вечи­стымъ пра­вом запи­со­вать и веч­но­стью заво­дить не мает(ь) ани может(ь), ведъ­же малъ­жон­це сво­ей, ест­ли бы себе оже­нил, вено напро­тив­ко вне­се­нья ее на кото­ро­мъ­коль­векъ имен(ь)ю похочет(ь), вод­ле пра­ва запи­са­ти ему вол(ь)но будеть.

А ест­ли бы ему Панъ Богъ пото­мъ­ство з жоною дати рачил, тогды доч­ки мои поме­не­ные до тых име­ней жад­но­го впра­ва мимо его потом­ство мети ани всту­по­ва­ти­ся не мають. Ниж­ли ест­ли бы тотъ сын мой не оже­ни­вся, || [316] не оже­нив­ши­ся, ал(ь)бо и оже­нивъши, чого Боже ухо­вай, без пото­мъ­ства з сего св(е)та зышолъ, тогды вже то, яко­ся вышей поме­ни­ло, ни на кого инъ­шо­го, тол(ь)ко на тые доч­ки мои яко на власт­ное пото­мъ­ство и дедич­ки спа­да­еть. А по живо­те их, дочокъ моих, тое пра­во детемъ их слу­жи­ти маеть.

Ниж­ли то особ­ли­ве варую, ижъ за живо­та того с(ы)на мое­го кн(я)зя Анъ­д­рея тые доч­ки мои до тых име­ней жад­но­го пра­ва и въсту­пу мети и пере­ка­зы ния­кое чини­ти и того пра­ва сво­е­го, от мене имъ даро­ва­но­го, ужи­ва­ти не мают(ь), кгдыжъ тое пра­во их ажъ по смер­ти сына мое­го и то, где бы без пото­мъ­ства з сего св(е)та зышолъ, тымъ доч­камъ моимъ поме­не­ным и пото­мъ­ству их ожи­ти, отво­ры­ти­се и слу­жи­ти маеть, з вол(ь)нымъ уехан(ь)ем у тые име­нья мои яко власт­нымъ паномъ а деди­чомъ и пото­мъ­комъ моим.

А ведъ­же и повто­ре того докла­дамъ: деръ­же­чи тые име­нья, сынъ мой Анъ­д­рей вечност(ь)ю их утрачат(ь) и нико­му запи­со­вать и заводит(ь) не маеть, опрочъ где бы тымъ же сест­рамъ сво­имъ кото­рой­коль­векъ што за живо­та сво­е­го з доб­рое воли сво­ее усту­пил ал(ь)бо дат(ь) хотелъ, то ему вол(ь)но будеть.

А што­ся дотычет(ь) малъ­жон­ки моее кн(я)г(и)ни Ганъ­ны Один­це­ви­чов­ны, кото­рая пев­ное пра­во мает(ь) от мене на всемъ име­нью моемъ Рожа­нец­комъ на Под­ля­шъю, ино при томъ пра­ве ее вца­ле и ни в чомъ нена­ру­шоне малъ­жон­ку мою оста­вую, ни чине­чи ейжад­ное пере­ка­зы, симъ листомъ моимъ. Ест­ли бы тежъ мал­жон­ка моя з сего з све­та захо­дечы, оно­го пра­ва сво­е­го, от мене ей запи­са­но­го, нико­му з детей и близ­ких н(а)ших не отпи­са­ла, тогды по смер­ти ее и тое име­нье Рожанъ­цы тымъ же порадъ­комъ и спо­со­бом, яко вышей поме­не­но, на с(ы)на мое­го кн(я)зя Анъ­д­рея яко на власт­но­го деди­ча прий­ти мает(ь), а по его живо­те, в недо­стат­ку пото­мъ­ства его, на доч­ки мои пани Ган­ну Пати­е­вую и Мари­ну, а по них на дети и потом­ство ихъ дедич­нымъ пра­вомъ прий­ти и спа­сти мает(ь). Кото­ро­го имен(ь)я веч­но­стью сын мой такъ­же утрачат(ь) и ния­кимъ спо­со­бомъ заводит(ь) и нико­му записоват(ь) не мает(ь).

И на то дал­эмъ тымъ дочъ­камъ сво­имъ паней Ада­мо­вой Пати­е­вой, писа­ро­вой земъ­ской бере­стей­ской, Ганъне и кн(я)жне || [316 адв.] Марине сесь мой лист з моею печат(ь)ю. При чомъ были и того доб­ре ведо­ми будучи за уст­ною и оче­ви­стою проз(ь)бою моею печа­ти свои приложит(ь) рачи­ли их милост(ь) панъ Бог­данъ Богу­ше­вич Тум­инъ­ский, а панъ Иванъ Черъ­нъ­ский и панъ Иванъ Мынъ­ца­ре­вич, город­ни­чий зам­ку Бере­стей­ско­го. А над то ствер­жа­ю­чи, я сес(ь) лист мой маю то вызна­ти на вра­де г(о)с(по)д(а)ръскомъ в зам­ку Бере­стей­скомъ и дать его до книгъ зам­ко­вых уписат(ь), с кото­рых взе­мъ­ши выпис, по том пере­не­се­ньемъ оно­го з кгро­ду до земъ­ства уфа­ле сой­му бере­стей­ско­го досыт(ь) ся станет(ь).

Писанъ у Бере­стьи, лета Божъ­его нарожен(ь)я тисе­ча пят(ь)сот шест(ь)десят семо­го, месе­ца окте­б­ра перъ­во­го дня.

С кото­рих же книгъ его коро­лев­ское мило­сти канц(е)лярейских за роска­за­ньемъ его мило­сти г(о)с(по)д(а)ръскимъ данъ естъ выпис п(а)ну Ада­му Патею, писа­ру земъ­ско­му бере­стей­ско­му, и мал­жон­це его паней Ганне Федо­ровне Острожецкого.

Писан у Вар­ша­ве etc.

Інформації про печатки немає

Релятівні категорії документів

Релятівні генеалогії

Всі кате­горії документів