1434 г., 5 июня – 1435 г., 6 января. — Докончальная грамота галицких князей Дмитрия Юрьевича Шемяки и Дмитрия Юрьевича Красного с московским великим князем Василием Васильевичем

ОР РНБ, Q. XVII. 58, л. 37–38 об.; 42–42 об. Спи­сок тре­тьей чет­вер­ти XV в. 

Публ.: Быч­ко­ва М. Е. Докон­чаль­ная гра­мо­та вели­ко­го кня­зя Васи­лия Васи­лье­ви­ча с галиц­ки­ми кня­зья­ми. // Архео­гра­фи­че­ский еже­год­ник за 1977 год. М., 1978, с. 354–356.

Б(о)жиею м(и)л(о)стию и пр(е)ч(и)стыӕ его м(а)т(е)ри на сем г(о)с(поди)не и брате
старѣи­шии кнѧз(ь) вели­ки Васи­леи Васи­ли­е­вич целуи к нам кр(е)стъ къ сво­еи бра­ти молод­шеи кн(я)зю Дмит­рею Юрьевич(у) и кнѧз(ю) Дмит­рею Юриевич(у).
Имѣти ти нас собѣ бра­тею молод­шею и нам, г(о)с(поди)не, под тобою1 дер­жа­ти твое велик(о)е кнѧ­же­ние ч(е)стно и гроз­но, без оби­ды. А тобѣ г(о)с(поди)не, нас кнѧз(еи) велик(их) держат(ь) в брат­ствѣ || и в люб­ви и въ ч(ес)ти,2 без оби­ды, а дер­жа­ти ти нас по том(у), как дер­жал о(те)ць твои кнѧз(ь) велик(и) Васи­леи Дмит­ре­евич сво­е­го брат(а) молодшаг(о) нашег(о) о(т)ца кнѧз(я) Юриӕ Дмитреевич(а), по гра­мо­там по д(о)кончалным. А добра т(и) нам хотѣти во всем вездѣ, в Ордѣ и на Рус(и). А што ти слы­шев о нашем доб­рѣ и о лисѣ от кр(е)стьӕнина или от ино­вѣр­ца, то ти нам повѣдат(ь) в прав­доу, бес при­мыш­ле­ниӕ. А нам3 тобѣ, вели­ко­му кнѧз(ю), добра хотѣти въ всем, вездѣ, в Ордѣ и на Роус(и). А што нам слы­шев о тво­ем доб­рѣ и о лисѣ от кр(е)стьӕнина или от ино­вѣр­ца, и то нам тобѣ повѣ­да­ти в прав­доу, без примышлен(ь)ӕ. А кто будет, г(о)с(поди)не, тобѣ, великом(у) кнѧз(ю), дро­уг, то и намъ друг. А хто теб(е) недруг, то и намъ недруг. А хто будет нам друг, и тоб(е) друг, а кто нам недруг, то и тоб(е) недругъ. А не кан­чи­ва­ти ти, г(о)с(поди)не, без нас ни с кѣм. А нам не кан­чи­ва­ти без тоб(я) ни с кѣм. А с кѣм будеш(ь) в докон­ча­ниѣ, и тобѣ нас оучинит(и) с тѣм в докон­ча­нии. А гдѣ г(о)с(поди)не, кнѧз(ь) велик4 вамъ, всѧдеш(ь) на конь, и нам пои­ти с тобою. А
гдѣ будеть пригож(е) || нас посла­ти, и нам пои­ти без ослоушаниӕ.
А гдѣ пошлеш(ь) сво­их вое­вод и5 нам послат(ь) сво­их воевод.5
А вот­чи­ны ти нашеи под нами, чѣм нас бл(а)г(о)с(ло)в(и)лъ о(те)ць н(а)шь кнѧз(ь) Юрии Дмит­ре­евич сво­ею вочи­ною и горо­ды и волост­ми и селы, тако ж и тог(о), чѣм еси нас пожа­ло­вал, дал ес(и) нам в очин(у) кнѧж Костѧнтив4 оудѣл Дмитреевич(а), Рже­ву и Оуг­леч с Мос­ковь­скым жере­бьи, и с волост­ми, и сел, и со всѣ­ми с тѣми, што было за нашим дѧдею за кнѧз(е)мъ Костѧн­ти­ном Дмит­ре­еви­чем, и Бѣжиц­кии Верхъ и съ всѣм с тѣм, што сѧ еси былъ отсту­пил наше­му о(т)цю кнѧз(ь) Юрию Дмитреевич(у) и с волост­ми и с селы, опрочь Шаче­ба­ла и Лико­ур­ги и Адно­мы, Ива­новь­скых сел Дмитреевич(а), Ала­бо­узи­на и Есъска, и Ново­сель­скыи с дерев­нѧ­ми, и со всѣм с тѣм, што к тому потѧг­ло, и судом и з данию, и за ту дань даво­дим кнѧ­зю великом(у) в тысѧчь­нои оклад по полутре­тиӕ роуб(ля). А в Ола­бо­узин и въ Еское в Ново­сел­ки дан­ных; люди из Бѣжицков(о) Вер­ха не прии­ма­ти. А Москва нам с тобою дер­жа­ти по дѣ||да нашег(о) гра­мо­тѣ по д(у)ш(е)внои, великог(о) кнѧз(я), Дмит­риӕ Иванович(а). А того ти, г(о)с(поди)не и бра­те старѣи­шои кнѧз(ь) вели­ки, подъ нами блю­сти всег(о), а не обидѣти, ни вступатис(ь).
А Бѣжиц­кии Верхъ нам дер­жа­ти с Новым горо­дом по старинѣ.
А в Орду нам без твоег(о) вѣдан(ь)ӕ, великог(о) кнѧз(я), не сла­ти никаким(и) дѣлы. А Орда оуправ­ли­ва­ти тобѣ само­му, великом(у) кнѧз(ю). А нас тобѣ имат(ь) выход по ста­рым деф­те­рем по кр(е)стному целован(ь)ю. А Галиц­кие ти выти не взѧт(и) три годы в выход. А пере­мѣ­нит­сѧ каки­ми дѣлы Орда, а не даш(ь) выход в Ордоу и тобѣ оу нас не взѧт(ь).
А полонъ ти галиц­кои отда­ти. А сыс­ка­ти ег(о) по кр(е)стному целованию.
А што будет наши люд(и), кото­рые нам слу­жать пени ста­рые или суды, и кто от соудов и пен(ь) и от порук оутек­ли в наше нелю­бие межи нас и наших люди и соуды и вои­ны и гра­беж и тому все­му дерть по нашем(у) докончанию.
А Вѧт­ка по о(т)ца наше­го по послед­нее докончан(ь)е.
А нѧт­ци вы мои, кото­рые оу вас сѣ||дѧт, тѣх вы отпу­сти­ти сло­бод­ных. А кото­рые на
пору­цѣ, с тѣх вам порук све­сти. А на которыхъ6 буде­те поима­ли каба­лы или сереб­ро пере­ве­ли, и то вам с них све­сти опроч Васи­лиӕ Вепрева.
А что было о(т)цю ваше­му отда­ти, что оу мен(я) поима­ли или моеи м(а)т(е)ри и кр(е)сты ч(е)стныӕ и ико­ны, и что иное по тому докон­ча­нию, и чего будет не отдал о(те)ць вашь, и что будет оу васъ и вамъ то все отдат(ь) по кр(е)стному цело­ва­нию. Також иных что буде­те взѧ­ли на Моск­ву нонеш­ним при­хо­дом оу мене и оу моеи мате­ри, и оу моих кнѧз и оу боӕръ и оу дѣтеи боӕрь­скых и что будет оу вас и вам то отдат(ь).
А что ӕз кнѧз(ь) велик(и) взѧл на поручник(е) на кнѧж на Дмит­ре­ев Рѧпо­лов­ско­го на Пет­рѣ пѧт­десѧт руб­лев и мнѣ то отда­ти. А что кнѧз(ь) Иванъ Засѣка на поруч во стѣ руб­лех, и мнѣ та порук с нег(о) све­сти. А что ввел зѧт(ь) твои кнѧз(ь) Олек­сан­дръ Ива­но­вич о(т)цю нашем(у) четы­ре села, два Гав­ри­ловь­скые да Ӕры­шов да Ива­новь­ское в пѧти­сот руб­лех, и то то||бѣ вели­ко­му кнѧз(ю) опра­ви­ти по д(о)кончанию.
А кнѧ­зеи вам с очи­на­ми не приимат(ь).
А боӕром и дѣтем боӕрь­скым межи нас вол­ным волѧ. А оса­да город­наӕ гдѣ кто живетъ, тутъ тотъ и сѣдит, опроч(ь) боӕръ вве­де­ных и пут­ни­ков. А гдѣ боудет ити нашим ратем и гдѣ7 хто живет в очие и в отчинѣ и кому кто слу­жить, и тотъ идет сво­им оспо­да­рем. А гдѣ пошлю которог(о) горо­да своег(о) вое­во­ду и кото­рые люд(и) вам слу­жат того город(а), и тѣм людем поит(и) под вашим вое­во­дою. А вашо­му вое­водѣ пои­ти с моим вое­во­дою. А кто слу­жит тобѣ, велик(о)му кнѧ­зю, а живеть в нашеи вочинѣ, и гдѣ пошлем сво­ихъ вое­вод и тѣмъ людем пои­ти под тво­им воевод(о)ю. А нашим вое­во­дам пои­ти с тво­им воевод(о)ю. А кото­рые люд(и) слу­жат нам, а живут в тво­еи вот­чинѣ въ вели­ком кнѧж(е)нии8...

При­ме­ча­ния:
1 бук­вы то впи­са­ны над строкой
2 в руко­пи­си чти без титла
3 даль­ше зачерк­ну­то том
4 так в рукописи
5 встав­ка на верх­нем поле дру­гим почер­ком и дру­ги­ми чернилами
6 бук­вы ор впи­са­ны над стро­кой более тем­ны­ми чер­ни­ла­ми над стро­кой 8 на поле каран­да­шом запись «NB. Кажет­ся не дописана».
7 сло­во вписано

Інформації про печатки немає

Релятівні категорії документів

Релятівні генеалогії

Всі кате­горії документів