[1434—10 февраля 1446 г.] Жалованная тарханная и несудимая грамота угличского и галичского кн. Дим. Юр. Шемяки Тр.-Сергиеву м‑рю на сс. и дерр. Удинское, Здвиженское, Перетержское и др., в Углич, у., с платежом оброка в 3 р.

Подл. 17,7X14,5. Голов. 7. Дати­ру­ет­ся вре­ме­нем кня­же­ния в Угли­че кн. Дим. Юрье­ви­ча Шемяки.[Зимин А. А. Витязь на рас­пу­тье: Фео­даль­ная вой­на в Рос­сии XV в. — М.: Мысль, 1991. — С. 235]. Гра­мо­та крайне вет­ха, конец её не сохра­нил­ся, с обо­ро­та под­кле­е­на бума­гой и в двух местах полос­ка­ми бело­го шёл­ка. Недо­ста­ю­щий текст вос­ста­нов­лен по спис­ку кн. 527. На обо­ро­те помет­ки (почер­ка­ми XVI—XVII вв.): «На село Удин­ское. Углеч (по пер­вым гла­вам), …>».

Спис­ки: АТСЛ, в кн. 527, 528, 529 № 152.

Публ.: ААЭ, I, № 28; АЮБ, I, № 31—IV; Пам. № 47; Акты соци­аль­но-эко­но­ми­че­ской исто­рии Севе­ро-Восточ­ной Руси кон­ца XIV — нача­ла XVI века (АСЭИ). Том I. — М.: Изда­тель­ство Ака­де­мии наук СССР, 1952. — № 115. С. 91–92.

С(вя)тыя деля Тро­и­ци, се яз, кн(я)зь Дмит­реи Юрьевич(ь), пожа­ло­вал есмь игу­ме­на с бра­ти­ею, или по нем кто иныи игу­мен будеть. Что их села и с деревн(я)ми в моеи вот­чине на Оуглеч(е) в Кине­ле Оудинь­ское и з дерев­ня­ми, [да Здви]женьское з дерев­ня­ми, да во Кью [Пере­терж­ское с пустош­ми, а в Город­ском ста­ну дерев­ни — Бого­яв­лен­ская] дерев­ня, Бас­ка­ча дерев­ня, Шул­гинь­ская дерев­ня, Репо­ховь­скии две пусто­ши, дают мне с теx селъ и з дере­вень обро­ком в мою каз­ну на вся­кои год на Р(о)ж(е)ство Х(ри)с(то)во по три руб­ли. А кого к собе пере­зо­вут люд(и)и из-ыных кня­же­неи, а не из моеи вот­чи­ны — из Углеч(а) поля и изо всех Оуг­лечь­скых воло­стеи, и тем людем в тот же оброк потя­ну­ти. А опроч(ь) тог(о) обро­ка, не надо­бе им моя дань нико­то­рая, ни пи[счая бел­ка], ни ям, ни под­во­да, ни мыт, ни там­га, ни вос­ми­ни­чее, ни кост­ки, ни [и]ная нико­то­рая пошли­на, опроч(ь) тог(о) дела, коли оуч­нут город руби­ти, и им дела­ти же; ни дво­ра моег(о) не ста­ви­ти, ни коня не кор­ми­ти, ни закосъ им не надо­бе, ни къ дворь­ско­му, ни къ сот­ни­ку не надо­бе им тяну­ти ни во что. А намес­ни­ци мои оуг­леч­скыи и волос[тели] и их тио­уни не всы­ла­ют в те села и в дерев­ни к тем лю[дем], ни их судят, опроч(ь) д(у)шегубьства, ни кор­мов сво­их на них не ем[лют, ни прав]едщик, ни довод­щик оу тех люд(и)и побо­ра не берут. А пятен­щи­ки мои къ ним не въез­дить, а конев оу них, ни иныи живо­ти­ны не пят­нят. А деръ­жить игу­менъ оу сво­их люд(и)и оу мана­стырь­скых пят­но свое; а при­ка­жеть своем(у) черн­цю Троицьког(о) мана­сты­ря, хто оу них в При­лу­це стро­и­тель ни будет, и тот старе[ц] пят­но дер­жить оу себя; а хто люд(и)и мана­стырь­ских минить лошад(ь) или купить, и онъ запят[н]ит оу своег(о) стар­ца, а моем(у) пятен­щи­ку в том нетъ ничег(о). А веда­ет и судит теи люди свои игу­менъ сам, или кому при­ка­жеть. А сме­ша­ет­ся суд моим людем город­ць­ским [или волост­ным с мона­стыр­ски­ми людь­ми, и намест­ни­цы мои судят, а игу­мен с ними, или кому при­ка­жет. А будет прав или вино­ват мона­стыр­скои чело­век, и он в прав­де и в вине игу­ме­ну, а намест­ни­ком моим и воло­сте­лем и их тиуном в том ниче­го. А будет прав или вино­ват мои чело­век волост­нои или город­скои, и их в том судят мои намест­ни­ки и воло­сте­ли, а игу­ме­ну ся в то не всту­па­ти ни во что.
А через сю мою гра­мо­ту кто на них что возь­мет или их чем изоби­дит, и ему быти от меня в казни.

А на кото­рые гра­мо­ты гра­мо­ту свою дам, а на сю гра­мо­ту иные моеи гра­мо­ты нет.]

На обо­ро­те под­лин­ной ввер­ху: «Тимо­феи Олександрович(ь)».

Інформації про печатки немає

Релятівні категорії документів

Немає зв’язанних родів

Всі кате­горії документів