[1427].VIII.03, в лѣт(о) 6000-ное девѧть[сотное 3]5, авгус(та) 3 д(е)нь, индикта 5. Тверь. Великий князь тверской Борис Александрович заключает мирный договор с в.к.л. Витовтом.

Ори­ги­нал: РГА­ДА, раз­ряд XXVII, «При­каз Тай­ных Дел», № 2. Это экзем­пляр, выдан­ный твер­ской сто­ро­ной. Пер­га­мен с при­ве­шен­ной печа­тью на жел­том воске.

Копия 1 (XVI в.). РГА­ДА. Ф. 389 (Литов­ская Мет­ри­ка), оп. 1, кн. 5 (5‑я кни­га запи­сей), л. 294–294 об.

Пуб­ліка­ції: Гра­мо­та неод­но­крат­но пуб­ли­ко­ва­лась по копии из Литов­ской Мет­ри­ки. По ори­ги­на­лу опуб­ли­ко­ва­на в изда­ни­ях: Срез­нев­ский И.И. Све­де­ния и замет­ки о мало­из­вест­ных и неиз­вест­ных памят­ни­ках. При­ло­же­ние к XXII-му тому Запи­сок Имп. Ака­де­мии наук, № 3. [XLV-LIV]. СПб., 1873. С. 215–216, № LIV; Духов­ные и дого­вор­ные гра­мо­ты вели­ких и удель­ных кня­зей XIV-XVI вв. М. — Л., 1950. С. 62–63, № 23. — Элек­трон­ная вер­сия сде­ла­на по послед­ней пуб­ли­ка­ции. О.Лицкевич. Fontes historiae Magni Ducatus Lithuaniae; starbel​.by/​d​o​k​/​d​0​3​3​.​htm, 2009.XII.06.

Се язъ, кнѧзь вели­ки Борисъ Алек­сан­дро­вичь тфѣрь­ски, взѧлъ есмь любовь тако­воу с сво­им г(о)с(поди)н(о)мъ, з дѣдомъ, вели­кимъ кн(ѧ)з(е)мъ Вито­втомъ литовь­ским и мно­гихъ Русь­скихъ земль господаремъ.
Быти ми с нимъ заѡ­д­инъ, при его сто­ронѣ, и пособ­лѧти ми емоу на всѧко­го, нико­го не вымая. А г(о)с(поди)ну мое­му, дѣду, вели­ко­моу кн(ѧ)зю Вито­вту, мене, кн(ѧ)зѧ вели­ко­го Бори­са Алек­сан­дро­ви­чѧ [тфѣрь­с­ко­ва] боро­ни­ти ѡто всѧко­го, думою и помочью.
А в земи и в воды, и во все мое вели­кое кнѧ­же­нье Тфѣрь­ское мое­му г(о)с(поди)ну, дѣду, вели­ко­му кн(ѧ)зю Вито­вту, не вступатисѧ.
А дѧдѧмъ моимъ, и бра­тьи моеи, и пле­ме­ни мое­му, кн(ѧ)з(е)мъ, быти в моемъ послу­сѣ. Яз, кн(ѧ)зь вели­ки Борисъ Алек­сан­дро­вич, воленъ, кого жалую, кого каз­ню, а мое­му г(о)с(поди)ну, дѣду, вели­ко­му кнѧ­зю Вито­въту, не всту­па­тисѧ. А кото­рыи всхо­чет к мое­му г(о)с(поди)ну, дѣду, к вели­ко­му кнѧ­зю Вито­вту, со ѡчи­ною, и мое­му г(о)с(поди)ну, дѣду, вели­ко­му кн(ѧ)зю Вито­втоу, со ѡчи­ною не прии­ма­ти. Пои­детъ ли кото­рыи к мое­му г(о)с(поди)ну, дѣду, к вели­ко­му кн(ѧ)зю Вито­вту, и ѡнъ ѡчи­ны лишенъ, а во ѡчине его воленъ яз, кн(ѧ)зь вели­ки Борисъ Алек­сан­дро­вич, а мое­му г(о)с(поди)ну, дѣду, вели­ко­му кнѧ­зю Вито­вту, не вступатисѧ.
А рубежъ ѡчинѣ мое­го г(о)с(поди)на, дѣда, вели­ко­го кн(ѧ)зѧ Вито­вта, по ста­рине. А кото­рыи мѣста пору­беж­ныи потѧг­ли будутъ к Литвѣ или к Смо­лень­ску, а подать будутъ дава­ли ко Тфѣри, ино имъ и н(ы)нечѧ [с. 63] тѧг­ну­ти по дав­но­му, а подать дава­ти по дав­но­моу. А кото­ры мѣста пору­беж­ныи потѧг­ли будутъ ко Тфѣри, а подать боу­дутъ дава­ли к [Литвѣ или к Смо­лен­ску], ино им и н(ы)нечѧ тѧг­ну­ти по дав­но­му, а подать дава­ти по давному.
А што оучи­нитъ­сѧ межи ваши­ми люд­ми и наши­ми, и воло­сте­ли наши оучинѧтъ испра­ву. А чему наши воло­сте­ли не учинѧтъ испра­вы, и намъ, сослав­сѧ, да оучи­ни­ти испра­ва без пере­во­да. А зем­лѣ, и водѣ, и все­му ѡбид­но­му дѣлу межи нас соудъ ѡпчии.
А што будетъ учи­ни­лосѧ в нашеи люб­ви и в наших пере­ми­рьях, тому все­му судъ и испра­ва без пере­во­да. А суди­ти судьямъ ѡпчимъ, цело­вавъ кр(е)стъ. А ѡ што сѧ сопруть судьи, ино поло­жи­ти имъ на мое­го г(о)с(поди)на, дѣда, вели­ко­го кн(ѧ)з(ѧ) Вито­вта. А суже­ное, заем­ное, поло­же­ное, поруч­ное ѡтда­ти по исправѣ. А холо­па, робу, долж­ни­ка, поруч­ни­ка, татѧ, раз­бо­и­ни­ка выда­ти по исправѣ.
А людемъ нашимъ, гостемъ, гости­ти межи насъ путь ч(и)стъ, без рубе­жа и без пако­сти. А пошли­ну има­ти с моих людеи в мое­го г(о)с(поди)на, дѣда, вели­ко­го кн(ѧ)зѧ Вито­вта, ѡчине, в Смо­лень­ску, в Витеб­ску, на [Кие­ве], в Доро­го­бу­жи, в Вѧз­мѣ, и по все­му его вели­ко­му кнѧ­же­нью, по дав­но­му, а ново­го не при­мыш­лѧти. А по моеи ѡчинѣ, кн(ѧ)зѧ вели­ко­го Бори­са Алек­сан­дро­ви­ча, пошли­ны има­ти с людеи мое­го г(о)с(поди)на, дѣда, вели­ко­го кн(ѧ)зѧ Вито­вта, во Тфѣри, в Кашинѣ, в Город­ку, в Зуп­цевѣ, и по все­му мое­му вели­ко­му кнѧ­же­нью, по дав­но­му, а ново­го не примышлѧти.
А на семъ на всемъ язъ, кн(ѧ)зь вели­ки Борисъ Алек­сан­дро­вичь, дал есмь прав­ду сво­е­му г(о)с(поди)ну, дѣду, вели­ко­му кнѧ­зю Вито­вту, и кр(е)cтъ цело­валъ к нему.
А по сеи ми гра­мо­тѣ правити.
А п(и)сано во Тфѣри, в лѣт(о) 6000-ное девѧть[сотное 3]5, авгус(та) 3 д(е)нь, индик­та 5.
На обо­ро­те: «Докон­чане вели­ко­го кн(ѧ)з(ѧ) твер­ско­го Бори­са з вели­ким кн(ѧ)зем Вито­втом в лет(о) 6905, авгу­ста 3 дня».

Інформації про печатки немає

Релятівні категорії документів

Релятівні генеалогії

Всі кате­горії документів