Оригінал: невідомий
Копія: ЦДІАК України. – Ф. 25, оп. 1, спр. 13, арк. 238 зв.-242. На прохання тестаторки заповіт 25 квітня 1572 р. пред’явив у Луцькому ґродському суді в присутності возного Луцького повіту Льва Верховського пан Олізар Кирдей-Мильський.
Публікація: Демченко Л., Тесленко І. Тестаменти князів Заславських // Острозька давнина, вип. 7, 2020. С. 201–206.
Во имѧ Ѡтца, Сына и Духа Свεтого. Нεхаи сѧ так станεть водлε воли а рεжεнъя Его Свεтого.
Я, Ивановая Ганна Чорторыская з Жεславля, вεдаючи то, иж жадная иншая рεчъ нε εст пεвнεишая на свεтε над смεрть, котороε74 часом своим нεвεдомε на каждого чоловεка приходить, гдε я, чуючи з воли и допущεнъя Б[о]жог[о] быт тѧ[ж]кость хоробы75 своεε знѧтою, длѧ чого, умысливъши по доброи воли, кромъ примушεнъя жадного и за зуполного розуму а доброε памεти своεε, ωстатнεю волεю тεстамεнтъ чиню, гдεбы, наконεц, Пан Бог часъ смεртныи на мεнε допустит рачил, абы у вεдомε была кажъдая рεч, на сεм тεстамεнтε моεм выωбражεна, то, што бы по животε моεм в рεчахъ рухомых дεтεм моим зостат мεло.
А такъ я напεрвεи поручаю душу мою грεшную П[а]ну Богу, в Троицы Единому, Сотворитεлю своєму, а тεло грεшноε ку похованъю в цεркви клεванскои Троицы Свεтоε и водлε закону хрεстиянъского, ижбы свεщεнники тутошниε проводъ и до сорока днѧ памεт чинили, а то им заплачоно маεт быти, убогихъ надεлѧли76, кормили.
А иж сын мои старшии кн[я]зь Иван εщε до лεт своих нε дошол, а так я, нε ωтступуючи ωт тεстамεнту кн[я]зѧ малжонка моεго и в нεм ωсобами зацных п[а]нов а приятεлεи ωпεкунми помεнεными и до того злεцоными, так жε и я сама, ωбобравши εго м[и]л[о]сти п[а]на Богдана Сопѣгу, воεводича новогородского, || [арк. 239] старосту гомεиского77, брата моεго, и εго м[и]- л[о]сти п[а]на Ѡлизара Кирдεя Мылского, маршалка зεмли Пинскоε, их м[и]л[о]сти яко дεтки свои, так и всε имεнε, влостность, ωтчизну их, такжε и матεристоε своε Глуско, а Рычово, и част имεня Стεпанского, што мнε правом прирожоным ωт п[а]нов вчасников в Стεпани выдεлεно быти маεт, ку ωпεцε их м[и]л[о]сти подаю и злεцаю. Которым покорнε чолом бъю: длѧ М[и]л[о]стивого Б[о]га, рачтε ласкавε их самыхъ и вси имεнε ихъ в опεцε78 , ув оборонε и в ласкавом дозрεню мεт до лεт сына моεго старшого кн[я]зѧ Ивана.
И будучи мнε аж и до сεго часу в удовствε по кн[я]зю малжонку своεмъ зосталою, в справах и шафованю дεтками и домом моимъ почтивε, и то, што мнε налεжало, яко вεрнои матцε ихъ, в пилномъ а повинномъ ωбмышлѧню ω них, за помочю, ласкою а м[и]л[о]с[ε]рдьεм Его Свεтым, и при том всεмъ, при чом мѧ зоставил милыи малжонок мои з дεтками н[а]шими сполными, выданεм дочок своих двохъ Ѡлεны а Катεрины за их м[и]л[о]сть зацныхъ панов а приятεл своих и зѧтεи достаточнε а справнε з дому ωтца их вεномъ, и посагом, и над тεстамεнт кн[я]зѧ малжонка моεго, по тисεчи коп грошεи ωсобливε им причинивши, то εст двε тисѧчи коп, и иным ωбъдарεнъεмъ з матεристого своεго досыт εсми им вчинила, ω што болшεи ωни сами из малжонки своими на брати своεи кн[я]зю Ивану а кн[я]зю Юрю допират ω вεно своε нε мают, лεч Воисεч а Холопы, выкупивши и ωтложивши п[а]ну Василю Загоровскому, зѧтю своεму, тисεчу коп грошεи вεна по сεстрε своεи кн[я]жнε Катεринε, тыε помεнεныε имεня двѣ Воисѣчи а Холопы к рукам своим взято, с тым зо всим, яко на рεистрах, щимъ79 подано εсть, ωписано.
Которая дочка моя малая трεтѧя Алεксандра, в дому зосталая, εстли εε Пан Бог за благословεнством Своим Свѧтым судит замуж поити, тогды сыновε мои, а братѧ εε, водлε повинъности своεε з дому влосноε ωтчизны по тому ж εε выправити мают, яко и я тых пεршихъ выправила дочокъ своихъ, а сεстръ их, и водлε налεпшого || [арк. 239 зв.] бачεня и м[и]л[о]сти своεε. И εсли жε тым двом дочкамъ моим над тεстамεнт кн[я]зѧ малжонка моεго, выдаючи в стан малжεнскии болшъ, яко по тисεчи коп грошεи з отчизны их причинила, тогды я напротив того имεнε моε матεристоε Глуско а Рычово, за ωбдарованεмъ матухны моεε εε м[и]л[о]сти кн[я]г[и]ни Настаси Кузминоε Жεславскоε, што на мεнε близкостю пришло, половину Глюска80 на част мою, а в Рычовε мεжи иными вчастники част, так жε часть и в Стεпани, тым имεнεмъ, на част мою прислухаючую, дарую и то вεчнε зоставую сыном моим двумъ кн[я]зю Ивану а кн[я]зю Юрю, ωдно тои мεншои дочцε моεи Алεксанъдрε записую на том матεристомъ имεнъю своεмъ на Глускю81 и на Рычовε пѧтсот копъ грошεи личбы литовскоε, яко сѧ вышεи помεнило. Гдεбы εи Пан Бог судит рачил замуж поити, тогды сыновε мои, а братя εε, мают εи тыε пѧтсот копъ грошεи литовских, ωт мεнε ωсобливε з ласки дарованую, и зятю своεму, за кого б пошла, сполна дат и заплатит кромѧ выправы з отчизны дому своεго.
А εстли б тыε дочки мои, замуж выданы[ε], и тая трεтѧя, гдε бы замуж пошла, хотεли бъ вынаидεнεмъ правным з малжонки своими ровноε части доходить з братεю своεю, тогды пεрво мают ωтложити брати своεи кн[я]- зю Ивану а кн[я]зю Юрю по двε тисεчи копъ грошεи личбы литовскоε, то εст шεст тисεчεи коп грошεи, тεж ровныи дεл мεти з братεю своεю в [Г]луску82, в Рычεвε – части имεня моεго матεристого. А нε ωтложивши брати своεи шεсти тисεчεи копъ грошεи литовских, нε мают ниякого мовεнъя ω то з ними чинит и часть своих прεнаидоват. Ѡдно тои мεншои дочцε моεи Алεксандрε зо всихъ частεи мают пεрво пѧтсот копъ грошεи сыновε мои εи, сεстрε своεи, и зѧтю своεму ωтдат. А εстли бы то εи пѧтисот копъ грошεи, пошεдши εи замуж, сыновε мои εε заразом давать нε хотεли, тогды и бεз ωткладованя двох тисεчεи коп грошεи мают εи и малжонку εε в том матεристомъ имεню в Глуску а Рычεвε ровную част всεго з людми, з кгрунты || [арк. 240] и иными пожитки имъ выдεлит и поступит. И дεржать, и вживать в части з малжонъкомъ своимъ маεть аж до отданья сполна ωноε пεтисот копъ грошεи литовскихъ ωт нихъ. А к тому εи назъначоную ωт рεчεи нεвεликихъ рухомыхъ, што пεрε короткост живота моεго болшε ся εи по выданью пεръшихъ дочокъ справить и прибавить нε могло, мεновитε пεрла вси, што εсть, ланъцужокъ золотыи, в нεмъ сорокъ золотыхъ; два крижики83: ωдинъ з дыямεнътами, з рубинами и с пεрлами, другии зъ кгамаинтомъ, з рубинами и ωколо пεрлами; цεглε84 с камεнъεмъ а и с пεрлами, поεсъ срεбрεныи с позлотою, а другии пεръловыи, два полумиски срεбныхъ с приставками двεма срεбрεными, ложокъ тузинъ.
А што тεжъ кн[я]зь малжонокъ мои тεстамεнътомъ назначил сыну своεму старшому кн[я]зю Ивану ланъцух вεликии панцεроватыи, в нεмъ триста двадцать золотых, коштов дванадцать срεбрεныхъ, ряды два срεбрεныхъ позлотистихъ козацких на чорном ωксамитε, другиε два ряды гусарскихъ вεликих сърεбрεныхъ позлотистыхъ и рошкопъ, шабεль турεцких двε, срεбромъ ωправεныхъ позълотисто, шабля, срεбромъ ωправεная, шабля турεцкая по чεркаскии, срεбромъ ωправлεна позълотисто, ωстроги вεликиε гусарскиε срεбрεныε, сεдло турεцъкоε, с которых ланъцух а дванадцать коштовъ – то εсть в заставε в Луцку у Юска жида в двохъсотъ копахъ грошεи литовскихъ, бомъ то заставила для пилъноε потрεбы моεε и дεтεи моих. Рады помεнεныε, двε шабли: ωдна с позълотою, || [арк. 240 зв.] другая срεбромъ – то εст у склѣпε в замку заховано, а трεтюю шаблю, ωстроги и сεдло турεцъкоε и ωт85 инъшихъ нεмало рεчεи εщε самъ нεбожчикъ кн[я]зь малъжонокъ за живота своεго порозъдавалъ, бо былъ живои послε того тεстамεнъту справлεного мало нε чотыри роки, вεджε ωстроги и иншиε мεнъшиε гусарскиε εсть при рεчахъ.
А иж малжонокъ мои при справованью тεстамεнъту своεго, нε вεдаючи ω с[ы]ну своεмъ мεнъшомъ Юрахъну другомъ, бомъ при надεи, [зъ] ласки Божεи, на ωн часъ в животи εсми εго носила, [съ] тых причинъ εму ωтεцъ на тастамεнътε с тыхъ рεчεи рухомых нε записалъ, ωдно старшому сыну, алε помεнивши в тεстамεнътε, εсли бы дεвка была – посаг назначоныи мεть, а εстли сын – ровныи дεл з братомъ. А такъ я, яко повинная матка, чинѧчи з сεбε и ровнε милуючи ωбεюх сыновъ своих, а на то ωглεдаючисѧ, абы тот мεншии сын нашъ на мεнε, матку свою, нε нарεкал, жε ωдному ωтεц всε старшому сыну записал, а εму ничого, я тεж протов 86 того, котороε срεбро в роботε по кн[я]зю малжонку моεмъ причинила, то εст наливку з рукомысεю срεбрныε, чара вεликая срεбрная складывана позлотиста, два кубки срεбрныхъ высокихъ, ланцуг, в нεмъ дεвεт двадцать87 золотыхъ чирвоныхъ, которым тым всим срεбром и ланцухом, и то сыну моεму мεншому кн[я]зю Юрю тым тεстамεнтомъ моимъ записую, што εму ωдному ωт брата старшого дарую и зоставую. Чара помεнεная и два кубки – то там жε в Луцку у Юска жида поспол з ланцухом и с ковшами εст в тои жε сумε п[ε]н[ε]зεи в заставε.
Листы привиля на имεня и потвεржεнε, такъ и всѧкиε квиты – тоε всε в скрынцε листовои в склεпε том жε || [арк. 241] εст в захованю.
Долги, што винно:
Пεршии. Владыка тεпεрεшнии луцкии Иωна Борзобогатыи Красεнскии з угоды приятεлскоε за кгрунтъ Воисεцъкии, приданыи ωт кн[я]зѧ малжонка моεго къ Заборолю, ωстал винεн шεстсот копъ грошεи литовских на записε своεм, мнε даным. На фолварку Красεнъском чотыриста коп грошεи литовских, што кн[я]г[и]ни Локацкая ωтложити маεт. На п[а]ну Григорю Чапличу двεстε жита мац ровεнскоε мεры позычоных давно водлуг прирεчεнъя а запису своεго, ω колка лεт волочεт.
Я тεж п[а]ну Пεтру Загоровскому винна полтораста коп грошεи литовскихъ, за што прошу п[а]новъ ωпεкуновъ, тоε всε справивши, и долги, комумъ винна, знамεнитε поплативши и тую заставу всю ωт жида высвободивши, тыми або иными борзоплатовыми з ымεнεи п[ε]н[ε]зьми ωстаткомъ88. Што ся εщε в склεпε ωт срεбра, ковεрцовъ и косматых рεчεи зостало, тоε всε ωт мала до вεлика достаточнε на рεистръ εсть списано подъ пεчатью моεю и п[а]на Ѡлизара Кирдεя.
Своε, што кому записано, сыновε мои, по ωсобну ωтнѧвши, а ωстатком всими рεчми наровно полεлити89 мают.
То тεжъ в[а]шε[и] м[и]л[о]сти ωзнаимую, а п[а]нов ωпεкуновъ и сына моεго старшого жεдам и прошу, ижъ за вεрныε службы врѧдника моεго клεванског[о] Ждана Бронницкого, которыи час нεмалыи служил кн[я]зю малжонку моεму и мнε по кн[я]зε, и до сεго часу, за сполънымъ зволεнъεмъ сына моεго кн[я]зя Ивана, дала εсми εму ωсмотрεнε Волку з людми за Гробовои властны кгрунт имεнья дεтεи моих волокъ ωсмъ. Нεхаи бы в томъ рушонъ нε был. А ωн, яко мнε служил, такъ и дεтεмъ моимъ служити маεть. Такъ тεжъ и инъшихъ слуг, кн[я]зю малъжонъку моεму заслужоныхъ, которых εсми по колку волокъ з людми ωсмотрεла, абы на томъ были спокоинε заховани, бо и данину нεкоторыε при томъ мεли зъ сукномъ, нε можε ли быт болшою ласкою правовано, а тоε бы з ласкою мεли и дεржали.
Пани Проскуриная, повинъная моя, которую εсми с Канεва з дому εε на слово своε прибавила, и дала εсми εи коли εсть90 в Дядковичахъ, на чомъ Язубли жилъ. || [арк. 241 зв.] За то прошу, абы с того и с тымъ, с кимъ ωна мεшкаεть тамъ, будεть нεрушона ани скрывъжона ни в чомъ была, и ωвшεмъ εи, яко ли ку повинънои мо[ε]и, ωтказуючи.
Такъ тεжъ и служεбницамъ моимъ, вдовамъ зосталымъ, которыε мнε завжды з мужми своими служили, и тεпεр εстли замужъ поидуть, будтε имъ в[аши] м[илости] ласкави и кривды нε казат чинить. И повторε для П[а]на Бога прошу, абы тот тεстамεнътъ мои статεчнε здεржанъ былъ, яко бы жадного нарεканья на кн[я]зя малъжонъка моεго и на мεнε нε чинили, ховаючися, и под бачεньε, и ласкою своεю слугамъ приεжъчимъ, з данины служεчи, и которыи бы по нεмъ ωтεжъчаεть хотεли91, тымъ ωтправы прошу даитε по пεти копъ грошεи и по жεрεбцу.
А такъ вас, дεтεи своих милых, и зо всимъ влостивымъ в[а]ш[εи] м[и]л[о]сти поручаю в опεку Пану Богу Сотворитεлю, просячи Его Св[я]тоε М[и]л[о]сти, абы благословεньε Его Бозскоε ласкавε а милосεрдε завжды прεбывала92 з вами в помεшканью до надалъшого живота хрεстиянских справъ богобо[я]з нε, наслεдуючи в рядости93 а потεхахъ до того, поки будεть воля М[и]л[о]с тивого П[а]на Збавитεлѧ нашого.
А при том были и того добрε свεдоми их м[и]л[о]сть п[а]новε а приятεли мои панъ Ѡлизаръ Кирдεи Мылскии, маршалокъ зεмли Пинскоε, пан Захаряшъ Лагодовскии а пан Гεктор Кавачинскии, староста ωлыцкии. И для лεпъшого утвεржεня просилам ихъ м[и]л[о]сти тых жε зацныхъ п[а]нов ω приложεнъε пεчати. Их м[и]л[о]сть то на прозбу мою вчинити и пεчати свои к сεму тεстамεнту приложит рачили, до которого тεстамεнту своεго и я тεжъ пεчат свою приложила.
Писан въ Клεвани року Божого Нарожεнъя тисεча пятсотъ сεмдεсят второго м[ε]с[ε]ца апрεля двадцат трεтεго дня.
Ѡлизар Кирдεи Мыльскии, маршалокъ εго кролεвскоε м[и]л[о]сти повεту Пинъского, руку властную.
Захаряшъ Лагодовскии, руку властную.
Гεкторъ Кавачинскии, || [арк. 242] рукою власною.
Примітки:
74 Так у тексті.
75 Дві останні літери правлено.
76 Слово правлено.
77 Слово правлено.
78 Слово правлено. 79 Так у тексті.
80 Так у тексті.
81 Так у тексті.
82 В оригіналі: Луску.
83 Словосполучення два крижики правлено.
84 Слово правлено.
85 Так у тексті.
86 Так у тексті.
87 Так у тексті.
88 Так у тексті.
89 Так у тексті.
90 Слово правлено.
91 Так у тексті.
92 Так у тексті.
93 Так у тексті.
Інформації про печатки немає
Релятівні категорії документів
- Жаславські (13)
- Чорторийські (22)