1442 г. февраля 20. — Докончание князя новосильского и одоевского Федора Львовича с великим князем литовским Казимиром.

Ори­ги­нал неизвестен.

Спи­сок ХVI в. — РГА­ДА, Литов­ская мет­ри­ка, кни­га запи­сей № 5, лл. 285 06.286 об. Докон­чаль­ная гра­мо­та ранее напе­ча­та­на: Сб. Муха­но­ва, стр. 4—5, №4; АЗР, т. Г, стр. 55—56, № 41. 

Гра­мо­та кн. Федо­ра Льво­ви­ча в. кн. Казимиру. 

Лист пере­мир­ный кн(я)зя Ѳедо­ра новоселског(о) и ꙍдоевског(о) (л. 286 об). с коро­лем Казимером. ||
М(и)л(о)стью бож(ье)ю и г(о)с(по)д(а)ра вели­ко­го кнꙗзꙗ Кази­ме­ра, коро­ле­ви­ча, (л. 286), ꙗ, кнꙗз(ь) Ѳедоръ Лво­вичъ ново­силь­скии и ꙍдоевъскии, биль есми чоломъ вели­ко­му кнꙗ­зю Кази­ми­ру коро­ле­ви­чу, ижъ бы мене пры­нꙗл ꙋ служъ­бу, и вели­кий кнꙗз(ь) Кази­мир коро­ле­вичъ, по мое­му чоло­би­тью, мене жало­валъ, пры­нꙗл мꙗ ꙋ служ­бу, по кнꙗзꙗ вели­ко­го Вито­въто­ву доконъчанью.
А мне ему слу­жы­ти верне, безъ всꙗкое хит­ро­сти, и во всемъ послу­шъ­но­му быти. А мене ему во чъсти, и в жало­ва­ньи, и в доконъ­ча­ньи дер­жа­ти по тому жь, какь дꙗдꙗ мене его дер­жалъ, г(о)с(по)д(а)ръ, вели­кий кнꙗзь Вито­втъ, во чсти и в жало­ва­ньи. А полет­нее мне дава­ти по ста­рыне. А быти мне по вели­ко­го кнꙗзѧ Кази­ми­ро­ве воли. С кимъ вели­кий кнꙗзь Кази­миръ миренъ, ино ꙗ с ним миренъ, а с кимъ вели­кий кнѧз(ь) Кази­мир неми­ренъ, с тымъ и ꙗ неми­ренъ. А вели­ко­му кн(ѧ)зю Кази­ми­ру боро­ни­ти мене ꙍm всꙗко­го, какь и сво­е­го. И без вели­ко­го кн(ѧ)за Кази­ми­ро­вы воли мне ни с кимъ не доконъ­чы­ва­ти, а ни пособлꙗm(и) нико­му а нико­то­ры­ми делы. Нешто мыс­лить богъ над вели­кимъ кнꙗ­зем Кази­ми­ромъ, ино мне и моимъ детемъ слꙋ­жы­ти Лито­въскои зем­ли, кото­рый бꙋдеть деръ­жа­ти Лито­въское кнꙗ­же­нье, или его намест­ни­ку, хто бꙋдеть после него дер­жа­ти вели­кое кнꙗ­же­нье Литовъское.
А вели­ко­му кнꙗ­зю Кази­ми­ру по моемъ живо­те, и моимъ детꙗмъ, и мое­му намест­ни­ку ꙋ воть­чы­ну кнꙗзꙗ Ѳедо­ра Лво­ви­ча, в зем­ли и въ воды, не въсту­па­ти­се, поколь рубежь Ново­сил­скои зем­ли Ꙍдо(е)вскои, его ꙍmчыне, ꙍпроче тог(о), што дав­но ꙍтошло. А што смыс­лить богь над кна­зем Ѳедо­ром Лво­ви­чомъ, а хто ꙍстанетсꙗ детеи его, тому ꙋстꙗ его ꙍmчына дер­жа­ти. А вели­ко­му кнꙗ­зю Кази­ми­ру по моем жыво­те и гра­мо­ту доконъ­чал­ную тако­ву ж дати, какъ сꙗꙗ гра­мо­та, и дер­жа­ти ему ихъ по тому жъ, какъ мене вели­кии кнꙗзь пры­нылъ в служ­бу и доконъ­чал со мною. А тол­ко хто не въс­хо­четь правъды дати и гра­мо­ты сво­ее тако­вы жъ не въс­хо­четь дати, а по тому же ихъ не въс­хо­четь дер­жа­ти, ино снꙗть цело­ва­нье доловъ, а намъ воли.
И суд и спра­ва вели­ко­му кнꙗ­зю Кази­ми­ру, коро­ле­ви­чу, дава­ти намъ и всихъ делехъ, что без пере­во­да. А з(ъ)ехавсꙗ суд(ь)ꙗмъ вели­ко­го (л. 286 об.) кнꙗзꙗ з нашы­ми суд(ь)ꙗми, суди­ти, цело­вал крест, || без всꙗкое хит­ро­сти, в прав­ду, на ꙍбе сто­роне. А што сопру­ть­сꙗ суд(ь)и ꙍ кото­рых делехъ, ино поло­жы­ти намъ на г(о)с(по)д(а)ра, вели­ко­го кнꙗзꙋ Кази­ми­ра. А кого ꙍбвиниm, тое сꙋдомъ не надо­бе, а вино­ва­тым истецъ заплатити.
А з вели­кимъ кнꙗ­зем мос­ко­въскимъ, хто бꙋдеть Мос­ко­въское кнꙗ­же­нье вели­кое деръ­жа­ти, и вели­ким кнꙗ­зем пере­слав­скимъ, хто бꙋдеть Пере­славъское кнꙗ­же­нье вели­кое дер­жаmи, и со кнꙗ­земъ вели­кимъ пронь­скимъ, хто бꙋдеть кнꙗ­же­нье Пронъ­ское вели­кое дер­жа­ти, имъ межы себе суд по ста­рыне. И чого межы себе не въправꙗть, ино поло­жы­ти на вели­ко­го кнꙗзꙗ Кази­ми­ро­ве воли, и вели­ко­му кнꙗ­зю Кази­ми­ру того досмот­ре­ти и въпра­ви­ти. А коли тыи три кнꙗ­зи вели­кии, веръ­хꙋ писа­ныи, з вели­кимъ кнꙗ­земъ Кази­ми­ромъ бꙋдꙋть в доконъ­ча­ньи, или зъ его сыномъ, или з намест­ни­комъ, кото­рыи бꙋдеть дер­жа­ти после его вели­кое кнꙗ­же­нье Лито­въское, а ꙍ немъ коли мы сами, кнꙗ­зи ново­сел­скии, супре­мъ­сꙗ, и нам поло­жы­ти на г(о)с(по)д(а)ра, вели­ко­го кнꙗ­за Кази­ми­ра, и вели­ко­му кнꙗ­зю Кази­ми­ру межы их то ꙋправити.
А на томъ всемъ ꙗ, кн(ѧ)зь Ѳедоръ Лво­вич ново­сел­скии, ꙍдоевъскии, цело­вал есми кре­стъ вели­ко­му кн(ѧ)зю Кази­ми­ру, королевичу.
А по сеи ми гра­мо­те пра­ви­ти, безъ хитрости.
А писа­но в Тро­цехъ, под леты роже­ства хр(и)с(то)ва 1447 1, м(е)с(ꙗ)ца ѳев(ралꙗ) 20 день, инъ­дик 5.

1 Долж­но быть: 1442. 

Інформації про печатки немає

Релятівні категорії документів

Релятівні генеалогії

Всі кате­горії документів